Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е тайната на столетниците за желязна памет

27 юли 2023, 14:46 часа

Учените отдавна се опитват да разгадаят тайната на столетниците, които на 80 и повече години имат отлични когнитивни способности и изключителна памет. Тези хора могат лесно да се конкурират с хора, които са няколко десетилетия по-млади от тях.

Едно от проучванията е проведено наскоро от испански експерти. Те се опитаха да разберат дали "супер" старците, както ги наричат, наистина са устойчиви на промени в паметта, свързани с възрастта, или това се дължи на определени механизми, които им помагат да преодолеят когнитивното влошаване по-добре от връстниците. Изследователите успяват да открият една особеност на тези дълголетници, а именно физическата активност. Резултатите от проучването им са публикувани в здравното издание The Lancet.

Тайната за желязна памет на столетниците

Според Express изследователите сравняват данните на 64 възрастни жени и мъже с изключителна памет с 55 „типично здрави“ техни връстници, като средната възраст на всички участници в експеримента е около 82 години. Екипът се фокусира върху разликите в мозъчните сканирания на доброволците, техните данни за физическа активност, клинични оценки на психичното здраве, начина им на живот и резултатите от кръвни проби. Субектите са били проследени в продължение на пет години. Общите изводи не са изненадващи, но още веднъж потвърждават добре познатата теория: съществува пряка връзка между физическата активност и умствената гъвкавост.

Японски лекар: Тази храна е тайната на столетниците

Изследователите са открили, че „супер" старците като цяло са по-активни на средна възраст и са склонни да показват същото ниво на активност до напреднала възраст. Така тестът показа, че те се представят по-добре по отношение на двигтелните си способности спрямо своите връстници. Според учените по-високата скорост на движение на столетниците може да е свързана преди всичко с по-добро здраве на мозъка.

В резултат на това изследователите стигат до извода, че за да се поддържа добра памет в напреднала възраст, спортуването на средна възраст или по-рано може да бъде полезно. Но ефективността от по-късното му включване в рутината е под въпрос.

„Извършването на аеробни упражнения в напреднала възраст изглежда не носи когнитивни ползи. Дори ако интервенцията доведе до подобрена кардиореспираторна издръжливост, психиатричните симптоми могат да ускорят стареенето от ранна средна възраст нататък“, предполагат изследователите.

Интересното е, че авторите на работата не са открили никакви разлики в биомаркерите на деменция в кръвта на "супер" старците и техните връстници. Проучването показва, че супер-дълголетниците запазват функцията на паметта си, въпреки сходните нива на задействащи протеини на Алцхаймер в мозъците им.

Още: Лекар: Това е червеното месо, което ядат столетниците

„Нашите резултати показват, че „супер" старците са резистентни към тези процеси, въпреки че точните причини за това все още не са ясни“, каза Марта Гаро-Паскуал, водещ автор на изследването в Центъра за Алцхаймер на Фондация Рейна София в Мадрид.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес