Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-полезното червено месо за хората над 50 години

02 септември 2024, 13:45 часа

Последните проучвания показват, че не всички видове червено месо са вредни за възрастните хора, съобщава изданието The Health Site. Учени от медицинското училище в Йейл потвърдиха, че яденето на червено месо е полезно за хората над 50 години.

Говеждото, особено от свободно отглеждани крави, заешкото и агнешкото са богати на витамини и минерали, необходими на възрастните хора. Поради това диетолозите трябва да направят корекции в своите диетични препоръки за възрастни хора, съобщават учените, извършили проучването.

Лекар: Спрете да миете месото преди готвене, здравен съвет за деня, 22 август

Най-полезното червено месо за възрастните хора 

Говеждото помага за понижаване на лошия холестерол. То е едно от най-популярните меса в света, известно с високите си нива на аминокиселини, които са от съществено значение за поддържане на здравето. Богато е на цинк, желязо, както и на витамини В, Е, Н и РР. Това месо не повишава нивата на холестерола, а в някои случаи дори помага за намаляване на "лошия" холестерол.

Яденето на варено или задушено говеждо нормализира нивата на холестерола в кръвта, укрепва кръвоносните съдове и има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

Агнешкото месо се отличава сред другите видове месо поради ниското си съдържание на холестерол. Въпреки че съдържа мазнини, количеството им е много по-малко от свинското и се усвоява по-лесно от организма.

Диетолозите препоръчват агнешкото да присъства в диетата на по-възрастните хора, тъй като помага за нормализиране на нивата на холестерола поради съдържанието на лецитин. То също е богато на витамини и минерали. Но учените съобщават, че има едно предупреждение – хората със стомашни проблеми трябва да го консумират умерено.

Заешкото месо е най-диетичното месо от всички изброени. Усвоява се от организма на 90%. Заешкото месо е хипоалергенно, така че може да се препоръчва дори за малки деца. То е с високо съдържание на протеини - 21%. Отличава се с минимално количество холестерол, съдържа полиненаситени омега-3 киселини, както и много минерали, включително желязо и фосфор, както и витамини В и РР.

Червените меса поддържат мускулната маса, нормализират метаболизма и намаляват апетита. Ползи от червеното месо са следните:

  • хем желязото, съдържащо се в червеното месо, намалява риска от желязодефицитна анемия;
  • нормализира функционирането на нервната система;
  • подобрява когнитивните способности;
  • неутрализира солите и ензимите в стомашно-чревния тракт;
  • повишава хемоглобина;

Ползата от месото е и в укрепването на костите. Рискът от фрактури на бедрената кост при по-възрастни хора се намалява с 69% при консумация на месо. Червеното месо е важна част от човешката диета и ползите от него са неоспорими. Витамините, съдържащи се в червеното месо, са: РР, В1, В2, В5, В9, В12, калий, натрий, фосфор, желязо.

Вместо месо: Яжте това в жегата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес