Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрият алкохол за холестерола и костите, ако пиете само по 3 чаши седмично

05 юли 2024, 11:07 часа

Червеното вино често се свързва с ползи за сърдечно-съдовата система, главно поради неговите противовъзпалителни свойства и наличието на съединения като ресвератрол.

Проучване, проведено от държавния университет на Айова, установи, че умерената консумация на червено вино може да намали количеството висцерални мазнини, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Освен това е доказано, че червеното вино помага за регулиране на нивата на холестерола. Изследване, представено на конференцията на Европейското дружество по кардиология, установи, че както червените, така и белите вина могат да доведат до значително подобряване на нивата на холестерола, когато се консумират в умерени количества заедно с редовна физическа активност. 

Ползи от червеното вино

Флавоноидите, открити в червеното вино, играят жизненоважна роля за понижаване на кръвното налягане. Според проучване, ръководено от професор Аедин Касиди от Queen's University Belfast, пиенето на три чаши червено вино седмично може значително да намали кръвното налягане.

По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

Този ефект се дължи на взаимодействието на флавоноидите с микробиома на червата, което подобрява кардиопротективните свойства на тези съединения. 

Проучване на по-възрастни хора установи, че тези, които пият бяло вино в умерени количества, имат по-висока костна минерална плътност в сравнение с тези, които пият други видове алкохол, включително червено вино и бира. Това откритие предполага, че бялото вино може да играе роля в поддържането на здравето на костите и предотвратяването на заболявания като остеопороза. 

Проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine, установи, че умерената консумация на червено и бяло вино може да подобри регулацията на глюкозата при хора с диабет тип 2. 

Ресвератролът, съединение, намиращо се в червеното вино, се изследва активно за своите противоракови свойства. Изследванията показват, че ресвератролът може да помогне за унищожаването на анормални клетки, които водят до рак, особено в случай на рак на дебелото черво.

Проучване, проведено от института Gustave Roussy във Villejuif (Франция), показа, че ресвератролът в комбинация с аспирин намалява оцеляването на тетраплоидните клетки в човешки туморни култури от рак на дебелото черво. Доказано е, че тази комбинация помага за унищожаването на клетки, които причиняват генетична нестабилност и са свързани с развитието на рак.

Освен това учени от Далианския медицински университет в Китай предполагат, че ресвератролът може да забави растежа на раковите тумори. 

Умерената консумация на вино също е свързана с ползи за когнитивното здраве, особено предотвратяването на деменция. Антиоксидантите, открити във виното, играят важна роля за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, които са ключови фактори за развитието на когнитивно увреждане. Изследванията показват, че тези антиоксиданти помагат за поддържане здравето на мозъка и предотвратяват появата на деменция и други невродегенеративни заболявания. 

Изследователите предполагат, че фармацевтичните съединения, съдържащи ресвератрол, могат един ден да се използват за лечение и предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето, отваряйки обещаващи възможности за удължаване на живота.

Пиенето на вино в умерени количества също е доказано, че играе решаваща роля за успеха на Сините зони в света, където средната продължителност на живота е най-висока.

Този зеленчук сваля холестерола, ако го ядете така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес