Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези съставки в шампоана могат да навредят на сърцето

14 октомври 2024, 19:17 часа

На пазара можете да намерите голям избор от шампоани - натурални, био, за професионална грижа и други подобни. Почти всички съдържат различни химикали, макар и в малки проценти, и почти всички се намират в пластмасовите опаковки, които са основният източник на вредни вещества. Някои от тези химикали могат да причинят алергии, други могат да причинят сърбеж по скалпа и пърхот, а някои дори могат да причинят сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Съставките в шампоана, които са вредни за сърцето

Фенолите, които влизат в състава на някои шампоани, могат да нарушат дейността на сърцето и да нарушат неговия ритъм, според най-новите изследвания на учени от университета в Синсинати. Техните изследвания показват, че фенолите бисфенол А (BPA), бисфенол F (BPF) и BPA+F, които се намират, наред с други неща, в препаратите за миене на коса, спират предаването на електрически сигнали в горната част на сърцето при жените , което застрашава здравето на сърдечно-съдовата система, се посочва в проучване, публикувано на портала Environmental Health. 

Сложете малко от това в шампоана и косата ви ще остане чиста 5 дни

Фенолите не са единствените съставки, които засягат негативно здравето: триклокарбанът (антибактериално химическо съединение, което се среща и в продуктите за лична хигиена) е установено, че е също толкова вредно. Това съединение причинява увеличаване на QT интервала, т.е. удължава времето, необходимо за презареждане на електрическата система на сърцето. Продължителното излагане на този химикал според експертите е една от причините за появата на сърдечни проблеми.

Къде другаде могат да се намерят феноли?

Освен в шампоани и други продукти за лична хигиена (пасти за зъби, лосиони за тяло, сапуни), феноли могат да бъдат намерени и в някои храни, особено в консерви, както и в пластмасови съдове, като купички за храна, термоси или бутилки и перилни препарати.

Наличието на това вещество в малки количества не се счита за особено опасно за здравето, но продължителното излагане може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, особено при жените.

Друга вредна съставка са сулфатите, но най-голямата заплаха е Sodium laureth sulfate и Sodium lauryl sulfate (SLS). Производителите ги обичат заради ниската им цена, както и факта, че придават на продукта способността да се пени добре. Опасните сулфати в шампоаните могат да доведат до дразнене и сухота на кожата, а също така да увеличат риска от алергична реакция.

Дерматолог разкри дали трябва да измиваме косата си 2 пъти с шампоан

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес