Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази подправка сваля захарта и помага за отслабване

19 февруари 2024, 22:10 часа
Реклама

В борбата срещу затлъстяването и диабета се използват не само лекарства и всякакви ограничителни диети, но и хранителни добавки под формата на храни и подправки, които свалят кръвната захар. Една от тях е обект на изследване и е научно доказано, че е ефективна за сваляне на кръвната захар и изгаряне на излишните килограми и мазнини.

Подправката, която сваля кръвната захар

Учените от Калифорнийския държавен университет се интересуват от канелата, подправка, която обикновено се използва за ароматизиране на разнообразие от ястия, от горчиви и солени до чай и горещ шоколад.

Изследователите решават експериментално да потвърдят или опровергаят предположението, че добавките с канела имат терапевтичен и превантивен ефект при пациенти с наднормено тегло с повишен риск от диабет.

Лекар: Тези ястия свалят кръвната захар и са най-добрите за кръвоносните съдове

В статия , публикувана в The American Journal of Clinical Nutrition ( AJCN ), учените съобщават, че дори четири грама канела, консумирани ежедневно като подправка, могат значително да подобрят здравето на хората с наднормено тегло в преддиабет и да намалят вероятността от развитие на диабет тип 2.

Канела за отслабване

Канелата е широко използвана ароматна подправка, която може да се приема вътрешно като чай, вода, тинктура или като подправка към различни кулинарни ястия.

Когато е комбинирана със здравословна диета и физическа активност, канелата може да насърчи загубата на тегло и също така е полезна за предотвратяване на метаболитен синдром поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, дължащи се на нейните активни съединения (кумарин и феноли).

Тази подправка също е чудесен заместител на захарта, защото вкусът й е леко сладък и може да се използва в кафе, палачинки, десерти и здравословни смутита.

За да извлечете ползите от канелата и да насърчите загубата на тегло, тя може да се използва по различни начини.

Ето някои от тях:

Чай с канела

Необходими съставки:

  • 4 канелени пръчици;
  • няколко капки лимон на вкус;
  • 1 литър вода;

Поставете съставките в тенджера и варете около 10 минути. Извадете пръчиците канела, изстискайте няколко капки лимон и изпийте топлата напитка. Приемайте по 3 чаши на ден преди закуска, обяд и вечеря.

За да разнообразите вкуса на чая, можете да добавите и малко парче джинджифил. Ако не можете да пиете чай без захар, можете да добавите естествени подсладители като стевия или мед.

Вода с канела

Канелената вода може да се приготви, като добавите 2 пръчици канела към 1 литър вода и оставите да кисне за няколко минути. Можете да добавите например резенчета лимон, портокал, джинджифил или ябълка и листенца мента, за да стане още по-вкусно. Можете също така да приготвите напитката и да я оставите в хладилника или да добавите няколко кубчета лед и да я консумирате охладена.

Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене, както и консултацията с лекар или назначеното от него лечение!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес