Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази напитка може да замени частично инсулина

31 май 2024, 16:34 часа

Учени от Висшето медико-биологично училище SUSU разработиха рецепта за напитка, която понижава нивата на захарта при диабетици и може частично да замени инсулина. За целта те използвали протеинов хидролизат, получен от пилешки стомаси и суроватка. Той има хипогликемични свойства и според разработчиците може да бъде добро допълнение към традиционното лечение на диабет тип 1. Резултатите от изследването са публикувани в рейтинговото руско списание Food Systems.

Ново откритие на учените - напитка при диабет

Както припомният от университета, захарният диабет е сериозно хронично заболяване, което се развива в резултат на нарушена секреция или неспособност на организма да използва произвеждания от него инсулин. Пациентите се нуждаят от богата на витамини диета, за да балансират нивата на глюкозата. А протеиновите хидролизати вече се използват в специализирани хранителни продукти. Въпреки това, те обикновено се приготвят от растителни суровини.

Край на инжекциите за диабетици: Готвят алтернатива с шоколад

„Факт е, че животинският протеин има по-ценен аминокиселинен състав, за разлика от растителния протеин“, обяснява доцентът на катедрата Оксана Зинина.

„Следователно има по-голяма вероятност за получаване на активни пептиди, които помагат на тялото да регулира кръвната захар. Самата технология за получаване на нашия хидролизат е комбинация от два вида животински протеин - извара и пилешки стомаси, които са ферментирали с участието на пропионово-киселите бактерии пептиди с антидиабетни ефекти в хидролизата, в допълнение, тези пептиди придават на готовата напитка антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства", допълва доц. Зинина.

Учени от SUSU и Южноуралския държавен медицински университет вече са проучили ефекта на напитката върху намаляването на кръвната захар при лабораторни животни. Тестовете показват, че протеиновият хидролизат бързо нормализира нивата на кръвната захар както при здрави, така и при диабетни плъхове. За окончателното потвърждаване на ефекта, действието на биоактивната напитка ще трябва да бъде тествано върху доброволци с диабет. 

„Предполагаме, че нашата протеинова напитка, въведена в диетата на пациенти с диабет, може да замести част от инжектирания им инсулин“, казва магистъра от катедрата Анна Николина.

„Употребата на тази напитка преди всяко хранене трябва да има ефект върху организма и да намали дозите инсулин, приемани от диабетици“, казва експертът.

В допълнение към протеиновия хидролизат, учените са включили в напитката сироп от лактулоза като ефективен пребиотик, а също и лимонов сок и какао за подобряване на вкуса и съдържанието на витамини.

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес