Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази любима храна убива червата ви

25 юни 2024, 09:08 часа

Една любима на всички храна е пагубна за червата.

Реклама

Най-вредната храна за червата

Мазната храна, която всички толкова много обичаме, е най-вредна за червата. При експеримент с гризачи беше установено, че плъхове, които ядат диета с високо съдържание на наситени животински мазнини (мазно месо, колбаси), имат значително по-малко разнообразие от чревни бактерии в сравнение с група, която яде стандартна диета. Тази промяна в микробиома води до проникване на бактерии през лигавицата в кръвта, което може да причини различни заболявания, съобщава изданието The Health Site.

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Не само червата страдат от излишните мазнини в диетата. Учените отбелязват, че гризачите от втората група, консумиращи големи количества мазнини, са имали по-висока тревожност. Това се дължи на промени в мозъчната функция и производството на невротрансмитера серотонин, който е отговорен за настроението и емоционалното състояние.

Експертите препоръчват да поддържате баланс между протеини, въглехидрати и мазнини в диетата си. Най-здравословните мазнини могат да бъдат получени от риба, зехтин, ядки и семена.

Избягването на излишните мазни в диетата ще помогне за поддържане на здравето и благосъстоянието в продължение на много години.

Най-полезните храни за червата

Световната здравна организация препоръчва да се консумират поне 400 грама пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат специални диетични фибри, които спомагат за подобряване на стомашната подвижност. Помагат и при дисбиоза, възпалителни процеси и дава дълготрайно усещане за ситост. В случай на обостряне на хронични заболявания трябва да избягвате консумацията на пресни зеленчуци.

Минимална дневна нужда фибри е 20–25 грама за жени; 30–35 грама за мъже.

Богати на фибри храни за здрави черва са:

  • целина - 1,6 гр/100 гр продукт;
  • зеленолистни зеленчуци - 3,8 гр/100 гр;
  • бяло зеле - 2,9 гр/100 гр;
  • броколи - 3 гр/100 гр;
  • зелени ябълки - 2 гр/100 гр;
  • круша - 3,8 гр/100 гр;
  • сушени гъби - 25 гр/100 гр;
  • горски плодове - 5-8 гр/100 гр;
  • моркови и цвекло - 3 гр/100 гр;

Сушените плодове също съдържат много фибри, но трябва да внимавате с тях - прекомерната им консумация може да доведе до диария. Повечето от тези диетични фибри се съдържат в сушените банани, фурмите и сушените кайсии.

Пиенето на вода също е важно за чревното здраве. То улеснява храносмилането чрез разреждане на храната в червата, улеснява преминаването на храната през стомашно-чревния тракт, нормализира киселинността и почиства червата. Препоръчителното количество е най-малко 30 ml на 1 kg тегло.

Ферментирали храни - те също са полезни за червата. Това включва извара, кефир, кисело мляко без захар, заквасена сметана, сирене, кисело мляко и кисели зеленчуци. Те съдържат бактерии, които насърчават растежа на полезната чревна микрофлора. Те от своя страна помагат за подобряване на храносмилането и укрепване на имунната система.

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес