Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб

27 септември 2024, 15:52 часа

Едно от полезните свойства на кафето за организма е, че благодарение на антиоксидантите, то помага за намаляване на риска от развитие на рак на черния дроб. Това казва гастроентерологът Анна Свиридова.

Ползи от кафето за черния дроб 

„Кафените зърна съдържат хлорогенна киселина. Когато се абсорбира през кръвта и навлезе в черния дроб с кръвния поток, той помага за възстановяване на увредените клетки на жизненоважната жлеза. Състоянието на черния дроб се влияе негативно от много фактори, включително алкохол, лекарства, наднормено тегло и отлагане на излишни мазнини в черния дроб - в клетките се развива възпалителен процес, който уврежда клетъчната мембрана. А кафето помага за възстановяването му. Кафето не е панацея за черния дроб, но определено има осезаеми ползи от тази напитка”, коментира лекарят.

Пийте кафето с тези подправки, те свалят холестерола и подмладяват тялото

Д-р Анна Свиридова уточнява, че можете да пиете 150-300 мг кафе на ден, 3-4 чаши на ден и след хранене.

„За любителите на капучино или лате е по-добре да дадат предпочитание на кафе с мляко; тежката сметана не е добра за черния дроб“, подчертава гастроентерологът.

Лекарят добавя, че тази ароматна напитка е известна по цял свят като естествен стимулант, който спомага за бърза концентрация и бдителност, но този ефект е краткотраен. 

„Кафето има положителен ефект и върху когнитивните способности (паметта), които се влошават с възрастта (процесът на разпространение на нервните импулси между мозъчните клетки се забавя). Хипотониците предпочитат кафето, защото свива кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане”, отбелязва специалистът.

В същото време Анна Свиридова предупреждава, че кафето има и противопоказания. Напитката може да „премахне“ калция и желязото от тялото: „За хора, диагностицирани с желязодефицитна анемия или остеопороза, е по-добре да обсъдят възможността за пиене на кафе и дозировката с лекаря си. При високо кръвно налягане, ако на пациента е назначена терапия и кръвното налягане е стабилно, тогава можете да пиете по една чаша на ден. Но ако има декомпенсация и налягането започне да се повишава, тогава е по-добре да спрете да пиете кафе.

Доказаните ползи за здравето от кафето са:

  • стимулиране на жлъчния мехур;
  • леко засилване на чревната подвижност;
  • намаляване въздействието на радиацията;
  • задържане на калий в организма
  • предотвратяване разпространението на кариес;
  • известно подобрение на потентността;
  • лечение на главоболие;
  • антиоксидантно действие.

 Полезният ефект се постига при прием на кафе в разумни дози, които учени и лекари определят като 2-3 стандартни кафеени чаши на ден. Смята се, че известно количество кофеин е необходимо на тялото и пълното премахване на храни, които го съдържат от диетата, може да причини главоболие и нервност.

Лекар: Вместо със захар, пийте кафето с това, за да не напълнявате, здравен съвет за деня, 19 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес