Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Правете поне 1 от тези 5 неща и ще живеете по-дълго

13 март 2023, 14:19 часа
Реклама

Американски учени успяха да разработят схема от пет ключови точки, които помагат за предпазване от преждевременна смърт. Според тях това ще помогне за удължаване на живота с поне 14-15 години.

Разбира се, трябва да следвате специална диета и да не преяждате и да не пренебрегвате физическата активност. Препоръчително е да се намали консумацията на алкохол. Проучване на Харвардското медицинско училище идентифицира пет ключови фактора, които определят дали водите здравословен начин на живот и дали ще живеете дълго.

Важно е да следвате план за здравословно хранене, който включва плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини. Вашето ниво на физическа активност, телесно тегло, консумация на алкохол и тютюнопушене влияят върху цялостното ви здраве. Мъжете, които отговарят на тези пет критерия, могат да живеят 12 години по-дълго от тези, които не отговарят, а жените могат да живеят 14-15 години по-дълго.

Лекар: Хората, които не ядат това, изглеждат с 20 години по-млади

„Оказва се, че здравословните навици трябва да извървят дълъг път“, казва д-р Моник Тело пред express.co.uk.

Според анализа хората с по-добри навици са живели значително по-дълго от тези, които нямат добри навици.

„Хората, които не са имали нито един от тези навици, са много по-склонни да умрат преждевременно от рак или сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Моник.

„Само един здравословен навик, без значение кой, увеличава продължителността на живота на мъжете и жените с две години. Не е изненадващо, че колкото повече здравословни навици имат хората, толкова по-дълго живеят", споделя още той.

Тези 4 храни забавят стареенето и ускоряват метаболизма след 40 години

Пет основни критерия за здравословен начин на живот:

1. Здравословно хранене

Менюто ви трябва да включва зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, както и някои нездравословни храни като червени и преработени меса, сладки напитки, трансмазнини и натрий (намира се в осолени, пушени, консервирани храни , сосове), според учените.

2. Здравословно ниво на физическа активност

Всеки ден отделяйте поне по 30 минути за ходене или бягане.

3. Поддържане на здравословно телесно тегло

Дефинира се като нормален индекс на телесна маса (ИТМ), който варира от 18,5 до 24,9. За да разберете своя ИТМ, всичко, което трябва да направите, е да разделите теглото си в килограми на квадрат на височината си в метри.

Тази сол пречиства тялото от всички токсини и забавя стареенето

4. Отказ от тютюнопушене
5. Умерена консумация на алкохол

Количеството алкохол от 5 до 15 грама на ден за жени и 5 до 30 грама на ден за мъже се счита за умерено. Но все пак, учените припомнят, че е по-добре не пиете изобщо, пише руското издание Лента.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес