Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Пиенето на минерална вода обостря тези заболявания

13 юни 2023, 17:09 часа

Гастроентерологът Светлана Ужевко разкри какви са правилата за пиене на минерална вода.

Експертът съветва, когато купувате минерална вода, е важно да обърнете внимание каква е тя - лечебна или трапезна. Трапезната минерална вода се отличава с умерена минерализация - под 1 грам на литър. Лечебната вода има значително по-висок индекс на минерализация - над 10 грама на литър.

„Ако минерализацията е висока, тогава можете да пиете такава вода само след консултация с лекар“, подчертава д-р Светлана Ужевко.

Лекар разкри кой трябва да пие по 2 л вода на ден

Пиене на минерална вода - кои заболявания обостря 

Специалистът също така обръща внимание на факта, че лечебната минерална вода не може да се приема редовно - тя се предписва за лечебен курс (например определен брой пъти на ден в продължение на 20 дни). Не е безопасно да пренебрегването на това правило. Минералната вода с висока минерализация се характеризира с повишена концентрация на соли и микроелементи, които влияят на чревната микрофлора.

Самолечението с нея може да навреди на храносмилателния тракт.

Що се отнася до трапезната минерална вода, тя се счита за подходяща за ежедневно пиене. Но при наличие на определени хронични заболявания не трябва да се злоупотребява с нея. Неправилното пиене на минерална вода може да причини обостряне на определени заболявания.

Лекар: Тази вода сваля кръвното и холестерола

По-специално, твърде активната употреба на минерална вода може да бъде вредна, ако има скрити бъбречни заболявания. В този случай може да се появят бъбречни или жлъчни колики, отоци, камъни в бъбреците.

„Нежелателно е да се използва минерална вода за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и хепатобилиарната система, особено по време на обостряне“, добавя специалистът.

Тези, които искат да облекчат махмурлука с минерална вода, д-р Ужевко съветва да я пият три пъти на ден по половин чаша.

Започнете да пиете вода с мед и вижте какво ще се случи с тялото ви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес