Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: НЕ правете това през уикенда, увеличава риска от инфаркт и инсулт

05 август 2023, 10:23 часа

Един навик, които много хора имат през уикендите, увеличава риска от инфаркт и инсулт. Проучване показва, че дори малкото увеличаване на времето за сън през уикендите може да има опасни последици за здравето.

Навикът през уикенда, който увеличава риска от сърдечно-съдови инциденти

Повече сън през уикендите може да доведе до съдови инциденти, според експерти, представляващи King's College London. Според техните данни негативни промени в състоянието на тялото и здравето могат да настъпят, дори ако сънят през уикендите не се увеличава значително в сравнение със съня през работните дни.

„Лека промяна във времето за събуждане може значително да наруши биологичните ритми на тялото и да увеличи риска от инфаркти, затлъстяване и инсулти“, цитира Daily Mail изследователите.

Лекар: За хората над 40 години това е предвестник на инфаркт или инсулт

В проучването си те са анализирали данните на 934 души, които нямат проблеми с теглото и здравето и спят поне 7 часа на ден. Било е проверено и състоянието на чревния микробиом, изпражненията на доброволците, както и кръвните им показатели. Учените установили, че когато хората спят по-дълго през уикендите, съставът на чревната им микробиота се променя. По-специално се е увеличил броят на "лошите" чревни бактерии, чиято активност в организма стимулира развитието на възпалителни процеси и свързаните с тях патологии. Именно с увеличаването на популацията на тези чревни бактерии науката свързва податливостта на хората към затлъстяване, инфаркти и инсулти.

„90 допълнителни минути в леглото са достатъчни, за да нарушат вътрешния биологичен часовник, което засяга редица функции от имунитета до храносмилането“, посочват изследователите.

Други рискови фактори включват:

  • Пол и възраст: рискът е по-висок при мъжете, отколкото при жените; разликите намаляват с възрастта (на възраст 35-70 години мъжете имат 30% по-висок риск от смърт от инсулти, 2-3 пъти по-висок от коронарна артериална болест в сравнение с жените. На възраст 75 години рискът от смърт от съредечно-съдови инциденти е приблизително еднакво при мъжете и жените Мъжете над 55 години и жените над 65 години са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания.
  • Менопауза - жените в менопауза имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
  • Наследственост - сърдечно заболяване при вашите преки роднини показва по-голяма вероятност за развитие на подобни заболявания при вас.
  • Географски регион на пребиваване: по-висока честота на инсулт и коронарна артериална болест се наблюдава в Русия, Източна Европа, балтийските страни.
  • Увреждане на прицелните органи (сърце, мозък, бъбреци, ретина, периферни съдове). Наличието на необратими заболявания на тези органи значително увеличава риска от сърдечно-съдови инциденти.
  •  Диабет - захарният диабет се класифицира като увреждане на таргетните органи.

Още: Лекар: Този симптом с краката издава предстоящ инфаркт или инсулт

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес