Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Яжте повече от тази риба и и по-малко сьомга

10 август 2024, 22:20 часа

Рибата от див улов като скумрия, аншоа и херинга е по-полезна от сьомгата. До това заключение стигнаха британски учени, тяхното изследване е публикувано в списание Nature Food.

Рибата, която е по-полезна от сьомгата

Скумрията, аншоата и херингата съдържат основни хранителни вещества за здравето. Тези риби не само са важен компонент в храната за отглеждана сьомга, но също така осигуряват основни хранителни вещества като калций, витамин B12 и омега-3 мастни киселини, които често са недостатъчно представени в нашата диета. 

Какво липсва на тялото, ако много ви се яде риба

Авторите са анализирали потока на хранителни вещества от дивите видове риби към отглежданата сьомга, която е била хранена с тях. Те откриха намаляване на шест от деветте хранителни вещества във филетата от сьомга - калций, йод, желязо, омега-3, витамин В12 и витамин А - но увеличение на селен и цинк. В заключение учените препоръчват консумацията на по-големи количества скумрия за сметка на скъпата сьомга. 

Ползи от скумрията

Скумрията е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които придават характерния вкус на рибата. Скумрията съдържа повече от тях, отколкото повечето други мазни риби.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини не се синтезират в необходимите количества в човешкото тяло, но са от съществено значение за поддържане на здравето. 

Най-важните омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова, ейкозапентаенова и докозахексаенова. Те помагат за почистването на стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки, като по този начин намаляват риска от развитие на коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, атеросклероза, удари и тромбоза. Тези киселини намаляват риска от развитие на тумори, противодействат на артрита, а също така влияят върху когнитивния потенциал (предимно при възрастните хора) и някои нервно-психични разстройства: стабилизират настроението и поведението, подобряват благосъстоянието при депресия и тревожност. Необходими са и за поддържане на здрава кожа, регулиране на менструалния цикъл и по време на менопаузата.

Скумрията съдържа витамини от група В, които повишават концентрацията и спомагат за намаляване на тревожността. Те играят важна роля в производството на червени кръвни клетки и образуването на костен мозък. Например, скумрията съдържа толкова много витамин В12, че една порция филе е достатъчна, за да покрие цялата дневна нужда (приблизително 2,5 mcg за възрастен). Малка порция скумрия осигурява 70% от дневната ви нужда от селен, който играе ключова роля в поддържането на здрава имунна система.

Селенът играе важна роля в много процеси: синтез на ДНК, образуване на хормони на щитовидната жлеза, защита срещу инфекции, поддържане на репродуктивното здраве. Има положителен ефект върху работата на щитовидната жлеза и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не само сьомга: Това е най-полезната риба, която замества месото

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес