Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Бобът намалява риска от тези заболявания

07 октомври 2024, 21:29 часа

Международна група учени от САЩ и Канада установиха, че бобът и другите бобови растения помагат за намаляване на риска от сърдечни и съдови заболявания, както и поддържат стройна фигура благодарение на фибрите в състава си. Резултатите от изследването са публикувани в Nutrition Journal.

Заболявания, от които бобът предпазва 

Учените са анализирали биохимичния състав и полезните свойства на боба, граха, нахута и лещата. Проучването изследва свойствата както на пресни храни, така и на сушени, замразени и консервирани храни. Оказа се, че такива растителни храни могат ефективно да предпазят организма от редица сериозни заболявания.

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола? 

По-специално е установено, че сред активните потребители на бобови растения рискът от сърдечни заболявания и кръвоносни съдове е намален с 24%, рискът от коронарна болест на сърцето с 31%, рискът от инсулт с 20%, от диабет с 23%, а от рак с 6%.

Изследователите обясняват, че бобовите растения са богати на калий, елемент, който поддържа еластичността на стените на кръвоносните съдове. Съдовете трябва да са гъвкави, за да издържат спокойно кръвното налягане и да разпределят кръвта в тялото с необходимата скорост.

Фибрите (здравословни диетични фибри) и протеините в бобовите растения също помагат за поддържане на усещане за ситост, като по този начин помагат за поддържане на здравословно тегло. В допълнение, диетичните фибри поддържат нормален стомашно-чревен тракт и допълнително предпазват от сърдечно-съдови патологии.

Фасулът е богат източник на фибри. 1/2 чаша варен боб съдържа 5,6 гр фибри, 1/2 чаша консервиран боб съдържа 4 г. Фибрите са хранително вещество, което регулира функционирането на храносмилателната система. Освен това фибрите поддържат здравословни нива на холестерола. Храните с високо съдържание на фибри осигуряват дълготрайно усещане за ситост поради факта, че се усвояват бавно от тялото.

1/2 чаша сушен или варен зелен фасул съдържа 239 mg калий. Калият поддържа нивата на кръвното налягане на приемливо ниво, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Консумирането на адекватни количества калий насърчава здрави мускули и кости.

Зеленият фасул е добър алтернативен източник на растителен протеин. Протеинът е от съществено значение за тялото, тъй като е строителният материал на много части от тялото, като мускули, кожа, коса и нокти. 1/2 чаша сух и варен боб съдържа съответно 6,7 гр и 5,7 гр протеин. 

Леща или боб - кое е по-полезно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес