Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом на лицето издава, че имате висок холестерол

25 юли 2024, 16:11 часа

Жълтите образувания около очите говорят за повишен холестерол, а ето на какво трябва да обърнете внимание.

Знак за висок холестерол 

Въпреки че сами по себе си жълтеникавите образувания под очите (ксантелазма) няма да ви навредят, те могат да бъдат знак, че имате висок холестерол и сте по-податливи на сърдечни заболявания. Затова не ги пренебрегвайте, а се консултирайте с Вашия лекар.

Колко чаши кафе на ден могат да вдигнат холестерола - отговор на кардиолог

Какво представляват ксантелазмите?

Това са жълтеникави налепи под формата на плочки, плоски или леко надигнати над кожата, разположени във вътрешните ъгли на очите. Те представляват доброкачествено, локализирано натрупване на липиди и гигантски пенести клетки. Те представляват значителен естетически проблем и не могат да бъдат прикрити с грим. 

Това състояние е рядко, но може да възникне, ако имате високи нива на холестерол или други мазнини в кръвта. Половината от хората с ксантелазма обаче имат нормални кръвни липиди. При тях генетичният фактор е най-важната причина. Повечето хора, които го получават, са на средна възраст или по-възрастни. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете.

Какво причинява ксантелазмата?

Около половината от хората с ксантелазма имат висок холестерол. Тенденцията за развитие на тези израстъци е по-голяма, ако имате висок LDL („лош“) холестерол или нисък HDL („добър“) холестерол

Как се лекува?

Тези образувания едва ли ще изчезнат сами. Те могат да останат със същия размер или растеж с течение на времето. Ако се притеснявате за външния им вид, можете да ги премахнете. Вашият лекар може да използва един от следните методи:

  • "разтваряне" на израстъка с лекарства
  • замразяване чрез криохирургия
  • премахване с лазер
  • хирургически интервенции
  • лекуване с електрическа игла (това може да се нарече електродесикация)

Тези лечения работят добре, но могат да причинят странични ефекти като: белези, промяна в цвета на кожата, изкривяване на клепача. Израстъците могат да се появят отново, особено ако сте наследили висок холестерол.

Също така е важно да се знае, че премахването на ксантелазмата решава само естетически проблем, а основните причини, като повишен холестерол или метаболитни нарушения, трябва да се лекуват в сътрудничество с лекар.

Кога трябва да посетите лекар?

Ксантелазмата може да бъде ранен признак на дългосрочно натрупване на холестерол в кръвоносните съдове. А високият холестерол означава, че с течение на времето във вашите артерии може да се образува твърда, лепкава маса. Този процес се нарича атеросклероза и може да доведе до сърдечно заболяване, инфаркт или инсулт. Появата им може да бъде свързана и с други рискове за сърдечни заболявания, като например:

  • диабет
  • високо кръвно налягане
  • затлъстяване
  • тютюнопушене

Хората над 50 години трябва да ядат тези храни, за да нямат проблеми с холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес