Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод топи кръвните съсиреци и премахва подуването на корема

16 декември 2022, 15:22 часа

Според руския диетолог д-р Анжелика Дювал един ароматен и вкусен плод, който е изключително богат източник на калий и магнезий, топи кръвните съсиреци, сваля холестерола и се бори с подуването на корема. Именно тези два минерала, съдържащи се в него, са изключително полезни за кръвоносните съдове.

Плодът, който топи кръвни съсиреци и има още куп ползи за здравето 

Според д-р Дювал ананасът се вписва добре в диетата по време на новогодишните празници.

„Той е в състояние да се бори със скоковете в кръвното налягане и подуване, причинени от нездравословна храна“, споделя експертът.

Този плод чисти черния дроб и разтваря камъни в жлъчката

Диетологът уточнява, че в ананаса има много калий, присъства и магнезий. Тези микроелементи допринасят за премахване на подпухналостта, регулиране на кръвното налягане. Пациентите с хипертония трябва да го включат в менюто си.

В допълнение, плодът е наситен с бромелаин, който играе ролята на ензим в организма, подобрявайки усвояването на храната. Например, в комбинация с ананас, тежките ястия се усвояват по-бързо.

Друг важен плюс на ананаса е способността му да разрежда кръвта, както и да намалява холестерола. Този плод е задължителен за консумация при наличието на кръвни съсиреци или повишен риск от образуването им. Освен това консумацията му през зимата подпомага имунитета на организма.

Учени: Това е най-полезният плод за белите дробове

Ананасът помага и за отделяне на храчките. В него се съдържа голямо количество витамин С, посочва още специалистът.

Лекарят подчертава, че е по-полезно да се консумира пресен, а не консервиран ананас - във втория вариант има твърде много захар.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес