Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод сваля кръвна захар с почти 20% само за час

05 април 2023, 15:13 часа

Диабет тип 2 е пряк резултат от лошо производство на инсулин и висока кръвна захар. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Но при диабет тип 2, клетките не абсорбират правилно инсулина. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар – усложнение, което представлява сериозна заплаха за организма.

Кръвната захар се повишава в отговор на храната, така че ако имате диабет тип 2, трябва да ядете храни, които забавят покачването на кръвната захар след хранене.

Някои храни са с доказано положителен ефект за понижаване на високите нива на кръвната захар. Сред тях е и един сушен плод.

Домашната напитка, която пречиства тялото от токсини и предпазва от диабет

Плодът, който сваля кръвната захар с почти 20%

„Учените се заеха да изследват ефекта от редовната консумация на тъмни стафиди, в сравнение с алтернативно обработени закуски, върху нивата на глюкоза (кръвна захар) и други сърдечно-съдови рискови фактори при пациенти с диабет тип 2. Участниците в проучването, които консумират стафиди, са имали значително намаление на кръвната захар след 1 час. Освен това, в сравнение с участниците в проучването, които са яли пакетирани закуски, тези, които са яли стафиди, са имали 19% намаление на глюкозата на гладно и 0,12% намаление на HbA1c, въпреки че последните резултатите не са достигнали статистическа значимост“, казва диетологът-диетолог Игор Строков.

Също така се наблюдава и понижаване на кръвното налягане в групата, консумираща стафиди.

Много хора имат диабет тип 2, без дори да подозират за заболяването. Това е така, защото симптомите не ви карат непременно да се чувствате зле.

Това е първият симптом на диабет, който се появява върху кожата

Симптомите включват:

  • уриниране повече от обикновено, особено през нощта
  • чувство на жажда през цялото време
  • повишена умора
  • отслабване
  • сърбеж около половите органи или повтаряща се млечница
  • по-бавно заздравяване на раните
  • замъглено зрение

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес