Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод предпазва сърцето и червата

13 септември 2024, 23:26 часа

Руският ендокринолог д-р Иванова споделя, че един популярен плод предпазва червата и сърцето. Според нея бананите са не само вкусни, но и полезни. 

Полезни свойства на бананите

Бананите съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали, включително витамини С и В6, калий, магнезий и фибри. Веднъж попаднали в тялото, те  помагат за укрепване на имунната система и играят важна роля в метаболизма на тялото. Също така са източник на калий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане и в резултат на това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лекар: Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб 

Фибрите, съдържащи се в бананите, помагат за подобряване на функцията на червата и предотвратяват запек. В допълнение, те подобряват настроението поради триптофана в съства им. Те съдържат много антиоксиданти, които се борят с възпалителните процеси и предпазват клетките от увреждане.

"Всеки, който следи фигурата си, трябва да внимава с бананите, те са много калорични. И ако имате диабет, трябва да ги консумирате внимателно, тъй като в резултат от тяхната консумация захарта ви може да скочи. Във всеки случай бананите се консумират най-добре от сутрин до обяд. Оптимално не повече от 3 банана на ден, казва лекарят. 

'Бананите имат способността да се борят с депресията. Причината за това е, че те съдържат много триптофан. С негова помощ се увеличава производството на хормони, които ни правят щастливи. След като изядете няколко банана, ще забележите, че настроението ви ще започва да се подобрява", казва д-р Иванова.

Бананите укрепват костите. Благодарение на тях калцият се задържа в организма. Бананите са особено полезни за хора, които пият твърде много кафе. Факт е, че кафето помага за изхвърлянето на калция от тялото.

Бананите подобряват чревната микрофлора. Те съдържат ензими, които спомагат за по-доброто смилане на храната. Прилагат се при стомашни язви, тъй като заздравяват лигавицата.

Бананите съдържат големи количества калий, така че се препоръчват на хора, които спортуват. Калият укрепва сърцето, като намалява риска от инфаркт. Освен това предпазват от мускулни крампи.

Тези плодове са източник на енергия. Следователно те трябва да се използват от спортисти и хора, които имат физически натоварваща работа.

Бананите са полезни за жените. Те съдържат серотонин и други полезни вещества. Ето защо бананите трябва да се ядат по време на менструация. Те ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Бананите също са много полезни при уролитиаза. Помагат за извеждането на камъни и пясък от бъбреците. Бананите са чудесна опция за хапване по време на гадене. Поради това са полезни за бременни жени и хора, които страдат от гадене по време на пътуване.

Банановите кори ще помогнат за облекчаване на сърбежа след ухапване от насекоми. Трябва да нанесете кората върху засегнатата област. Бананите намаляват температурата, така че трябва да се консумират в жегата.

Ако решите да откажете пушенето, тогава яжте повече банани. Те помагат да се преодолее жаждата за никотин. Бананите подобряват мозъчната дейност. Това е една причина да се включат в диетата на учениците.

Лекар: Компотът от този плод може да се превърне в отрова заради грешката, която всички правим

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес