Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод пречиства кръвта и е полезен за лимфните възли

08 октомври 2024, 16:06 часа

Този плод се отличава с противовъзпалително, тонизиращо и хемопоетично действие. Касисът е най-полезен заради съдържанието си на фибри, пектинови вещества, витамини С и Е, споделя  гастроентерологът Людмила Сухорукова. Той пречиства кръвта и оказва положителен ефект върху функцията на лимфните възли.

Ползи от касиса за кръвта, лимфните възли и здравето

„Касисът има благоприятен ефект върху функционирането на основните системи на тялото. Съдържа фибри, пектин, витамини С и Е, полиненаситени мастни киселини и полифеноли. Благодарение на това този плод се използва като противовъзпалително, тонизиращо, витаминозно, хематопоетично, съдоразширяващо, кръвопречистващо, диуретично и потогонно средство“, отбелязва д-р Сухорукова.

Как елдата влияе на кръвта? 

Според гастроентеролога френското грозде има благоприятен ефект върху функционирането на лимфните възли, сърдечно-съдовата система, надбъбречните жлези и подобрява имунитета. Препоръчва се при диабет, атеросклероза, анемия, високо кръвно налягане и дори радиационни увреждания.

Лекарят коментира и ползите от всички видове касис - независимо от цвета на плода. Червеното френско грозде, например, е богато на антиоксиданти, витамин А, витамини от група В и фитостероли. Използва се за укрепване на сърдечно-съдовата система. Сокът от червено френско грозде понижава температурата и успешно се бори с температурата, особено при децата.

Според експерта бялото френско грозде е известно като най-хипоалергенното от всички видове на този плод. Освен това е богато на антиоксиданти, витамини от група В и фитостероли. Използването му помага за унищожаване на микроби и възпаление.

Лечебните качества на плодовете са известни от древни времена. Касисът се счита за склад на витамини и минерали. Определящата стойност на плода е наличието на витамин С, който укрепва имунитета към вирусни заболявания. Наличието на бета-каротин помага за подобряване на зрението, растежа на тялото, производството на хормони и усвояването на протеини. Наличието на витамини K, D, E и други елементи (фосфор, калций, магнезий, желязо) подобрява функцията на черния дроб, има положителен ефект върху сърцето, нервната система и е отличен антидепресант. Отварата от листата е ефективна при гастрит, метаболитен дисбаланс и диатеза. Тинктурите се използват при цистит и уретрит.

Този плод забавя стареенето, ускорява подмладяването, нормализира метаболизма, насърчава развитието на плода по време на бременност, премахва вредните вещества, намалява кръвното налягане. При мъжете укрепва сърцето, предотвратява заболявания на пикочно-половата система и повишава потентността. За деца - до една година се препоръчва да се въздържат от консумацията на касис с цел предотвратяване появата на алергии. Сокът, разреден с преварена вода, укрепва тялото на детето. За деца с анемия - помага за повишаване на хемоглобина и наддаване на тегло.

Допустимият прием на пресни плодове на ден е приблизително една трета от чаша.

Тези продукти разреждат най-добре кръвта и пречистват съдовете от кръвни съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес