Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод намалява апетита, топи мазнините в корема и сваля холестерола

04 септември 2024, 10:34 часа

Определени храни водят до най-голяма и бърза загуба на тегло. Авокадото е сред тези храни - то намалява апетита, топи мазнините в корема и сваля холестерола.

Ползите за здравето от консумацията на авокадо  

Авокадото съдържа 322 калории и 29,5 гр мазнини – 10-20 пъти повече от всеки друг плод, съобщава изданието The Health Site. Всъщност авокадото може да се счита повече за мазнина, отколкото за плод. Но именно съдържанието на мононенаситени мазнини, 20 грама на плод, прави авокадото толкова специално и заслужава репутацията си на здравословна храна.

Този витамин топи мазнините в корема

С доказана способност да понижава холестерола, да ограничава глада и дори да намалява мазнините по корема, авокадото е една от най-добрите храни за отслабване. Авокадото е една от най-здравословните храни, които да добавите към вашата диета. Авокадото е богато на всякакви хранителни вещества, които са от полза за тялото по много начини, включително загуба на тегло. 

Консумацията на масло от авокадо, богато на мононенаситени и олеинова мастни киселини, може да помогне за намаляване на коремните мазнини,съобщава изданието, позовавайки се на научни проучвания. Диета с високо съдържание на мононенаситени мазнини може да попречи на разпределението на мазнините около корема чрез намаляване на експресията на определени мастни гени.

Една супена лъжица масло от авокадо съдържа около 120 калории и 10 грама мононенаситени мастни киселини - почти идентични с екстра върджин зехтин. Маслото от авокадо има много висока точка на дим, така че можете да го използвате за пържене без риск от създаване на свободни радикали, които могат да навредят на вашето здраве.

Авокадото може да е един от най-ефективните средства за борба с глада, познати на човечеството. Проучванията показват, че яденето на половин прясно авокадо намалява глада с около 40% за много часове. Просто добавете две супени лъжици гуакамоле върху яйца, салати, месо на скара и т.н., за да ви помогне да се чувствате сити по-дълго.

Проучванията показват, че консумацията на половин авокадо подобрява цялостното качество на диетата и намалява наполовина риска от развитие на метаболитен синдром, допълва още здравният портал.

Хората, които ядат авокадо, не само съобщават за по-нисък индекс на телесна маса и по-малка обиколка на талията, но също така консумират значително повече фибри и витамин К, хранителни вещества, свързани със загубата на тегло.

Авокадото е ефективно за понижаване нивата на холестерола. Позовавайки се на проучване, изданието пише, че нивата на LDL, "лошия" холестерол, са по-ниски сред хората на диета с авокадо, отколкото сред хората, чиято диета съдържа по-малко мазнини. Учените обясняват, че мононенаситените мазнини в авокадото могат да играят важна роля за намаляване на високите нива на холестерол.

Антиоксидантите в авокадото неутрализират свободните радикали, които увреждат ДНК. Свободните радикали са разрушителни кислородни молекули - естествени странични продукти на метаболизма, които предизвикват различни верижни реакции в тялото, разрушават клетките и ДНК, причинявайки различни здравословни проблеми.

Антиоксидантите в пресните плодове и зеленчуци могат да помогнат за неутрализирането на някои свободни радикали, но те не могат да достигнат до митохондриите, основата на свободните радикали. Когато митохондриите не работят правилно, метаболизмът работи по-малко ефективно. В средиземноморските страни, където зехтинът, подобно на авокадото, е основна част от диетата, са наблюдавани значително по-ниски нива на болести, пише още здравният портал.

Как гроздето влияе на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес