Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод е пълен с желязо - чисти кръвта и укрепва костите

21 октомври 2024, 12:51 часа

Къпините са плод, които ценим предимно заради вкуса му. Те се използват в кулинарията, имат отлична гама от лечебни свойства - пречистват и разреждат кръвта, укрепват костите, набавят на тялото желязо и ценни витамини, според д-р Наталия Балан. 

Ползи от къпините

Къпините съдържат мед, манган, магнезий, калий, калций и дори повече витамин Р от малините. Освен това съдържа много витамини А, В1, В2, Е, С и РР, както и желязо и танини. 

Къпините съдържат антиоксиданти, които предпазват организма от рак, укрепват нервната система, повишават имунитета, облекчават възпалението и телесната температура, укрепват стените на кръвоносните съдове. Къпините съдържат много фибри, които са необходими за нормалното функциониране на стомаха и кръвоносната система. Растителните фибри също са източник на храна за полезните бактерии, които обитават червата ни.

Този плод пречиства кръвта и е полезен за лимфните възли

Плодът също помага за поддържането на здрави кости и хрущяли - това се улеснява от витамин К, който е в изобилие в къпините. Този витамин спомага и за нормалното съсирване на кръвта. Къпините са полезни и за жени, които искат да запазят младостта си - те стимулират производството на колаген.

Зъболекарите също препоръчват да ядете този плод, тъй като къпините помагат за потискане на възпроизводството и развитието на патогенни бактерии в устната кухина. А изплакването с екстракт от горски плодове ще помогне за предотвратяване на гингивит и кариес.

Диетолозите препоръчват да ядете къпини през първата половина на деня, след топлинна обработка и при липсата на стомашни проблеми, тогава плодовете могат да се консумират сурови.

"Удивителната хранителна стойност на къпините също помага за поддържане на здравето на мозъка. Първични проучвания, фокусирани върху запазването на двигателните умения и краткосрочната памет, са установили, че къпините могат да подобрят работата на мозъка (както и някои други видове горски плодове). Според някои данни редовната консумация на къпини има най-голям ефект върху краткосрочната памет", казва лекарят.

Манганът, присъстващ в големи количества в къпините, е много важен за правилното функциониране на мозъка. Значителна част от мангана в тялото е концентрирана в синапсите на мозъка. Манганът играе важна роля в синаптичната трансмисия и неговият дефицит е свързан с много заболявания, включително епилепсия. Поради тази причина е много важно да се осигури достатъчен прием на манган.

"Има предположения, че къпините и техните екстракти могат да предпазят мозъчните клетки от дегенерация. Това се дължи на повишеното съдържание на полифеноли в кръвта в резултат от консумацията на плода", допълва специалистът.

"Антиоксидантите са едни от основните защитници на нашето здраве, което означава, че къпините трябва да присъстват редовно в нашата диета. Антиоксидантите могат да защитят тялото ни от оксидативен стрес и хронично възпаление, което може да причини много заболявания. Факт е, че възпалението е в основата на повечето заболявания. Естественият процес на възпаление е част от защитния механизъм на тялото ни срещу вредни клетки. Западният стил на хранене обаче провокира възпаления. Къпините естествено облекчават това и позволяват на тялото да работи с естественото си темпо, без да го претоварва", казва д-р Балан.

Лекар: Този плод разрежда кръвта и бори холестерола, яжте го 2 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес