Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

29 юни 2024, 11:19 часа

Д-р Морозов съветва през лятото ежедневно да се консумира един достъпен зеленчук. Доматът не само стимулира производството на колаген и подпомага здравето на кожата, но и това на червата

Реклама

Полезни свойства на доматите

Намаляване на риска от рак. Ликопенът, съдържащ се в доматите, предпазва кожата от агресивното въздействие на слънчевата светлина, което помага за предотвратяване на рак на кожата.

Лекар: 1 щипка от това и ще забравите за проблемите с червата

Подобрена функция на червата. Доматите са богати на фибри, които стимулират перисталтиката и нормализират храносмилането.

Стимулиране производството на колаген. Това спомага за поддържане красотата и здравето на кожата, косата и зъбите, предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и има подмладяващ ефект.

Доматите са мощен антиоксидант. Съдържащият се в тях ликопен помага при лечението на много заболявания. Това означава, че доматите намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, доматът помага при лечението на астения.

Доматите имат антибактериален ефект. Освен че регулират работата на нервната система, те имат антибактериално и противовъзпалително действие. Това се обяснява с факта, че доматите съдържат известна част фитонциди.

Доматите повдигат настроението благодарение на съдържащия се в тях серотонин.

"Доматите могат да намалят риска от кръвни съсиреци. Американски лекари установиха, че желеподобната субстанция, която обгражда семената на доматите, съдържа специфично вещество, което изследователите нарекоха RZ. Това вещество се оказа много полезно. Има благоприятен ефект върху разреждането на кръвта и ефективно се противопоставя на образуването на кръвни съсиреци", казва експертът.

Доматите са универсален продукт, който може да се използва в много ястия. Д-р Морозов дава няколко идеи:

Салата Капрезе: Нарежете на ситно пресни домати, моцарела и босилек. След това наредете върху чиния, като редувате домати, сирене и листа босилек. Овкусете със сол и черен пипер и полейте със зехтин и балсамов оцет.

Гаспачо: Смесете домати, краставици, червен лук, чесън, зехтин, оцет и подправки. Разбийте в блендер до гладкост. Охладете и поднесете с нарязани пресни зеленчуци.

Сос Маринара: Запържете чесъна в зехтина, след това добавете настургани домати, сол, черен пипер и подправки на вкус. Вари се на слаб огън до получаване на гъст сос. Чудесно се съчетава с паста.

Това са само няколко примера, но възможностите за използване на домати в готвенето са почти безкрайни.

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес