Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са трите най-добри гарнитури за хората над 50 години - те свалят холестерола и забавят стареенето

06 август 2024, 10:35 часа

Идеалната гарнитура за риба или месо трябва да бъде бавно смилаема и да съдържа диетични фибри. Тези условия са особено важни за хората над 50 години за поддържане на здравето, младостта на тялото, както и новата на холестерола.

Най-добрите гарнитури за хората над 50 години

Диетологът д-р Михаил Гинзбург споделя кои са идеалните добавки към протеинови ястия. Според него най-полезните гарнитури включват:

  • елда;
  • перлен ечемик;
  • задушени зеленчуци.

Здравен съвет за деня, 4 август: Лекар: Това е най-добрият летен зеленчук за хората с висок холестерол

„Въглехидратите от тези храни се усвояват по-бавно и кръвната захар не се повишава толкова бързо. Когато човек получи голямо количество глюкоза наведнъж, метаболизмът се нарушава и може да се развие метаболитен синдром", казва специалистът. Той подчертава, че този синдром допринася за развитието на захарен диабет, атеросклероза и хипертония.

„Голямо количество диетични фибри в елдата и ечемика спомага за поддържането на нормалния метаболизъм, предотвратява развитието на тези заболявания и забавя процеса на стареене“, казва д-р Гинзбург.

А фибрите, съдържащи се в тези гарнитури, както каза диетологът, увеличават времето за обработка на въглехидратите, намаляват нивата на холестерола в кръвта и подобряват метаболизма му.

Специалистът препоръча още на хората над 50 години да се откажат от ориза, картофите и тестените изделия, тъй като бързо повишават глюкозата и влошават метаболитните процеси.

По отношение на елдата, лекарят споделя, че от протеините в нейния състав са изолирани редица незаменими аминокиселини, което й позволява частично да замени продуктите от животински произход. Следователно, според този принцип, елдата може да се приравни към месото. В същото време се усвоява много по-бързо в организма.

Тъй като елдата е богата на фолиева киселина, редовното й присъствие в диетата повишава устойчивостта на имунната система към вредните условия на околната среда.

В допълнение към ефекта на забавяне на прогресията на туморния растеж, елдата намалява вероятността от тромбоза, почиства кръвоносните съдове от опасни холестеролни съединения и също така намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Продуктите от елда е задължително да бъдат включени в диетата на пациенти, страдащи от диабет, поради факта, че консумацията му нормализира нивата на кръвната захар. След обяд с елда концентрацията на кръвната захар се покачва много бавно, в сравнение с рязкото увеличение при консумация на други храни, съдържащи въглехидрати.

Известно е също, че елдата подобрява състоянието на имунната система и има положителен ефект върху кръвния поток в микроциркулацията. Липотропните съединения в нейния състав имат защитен ефект върху чернодробните клетки от влиянието на продуктите на разграждането на мазнините и токсините.

Как тиквичките влияят на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес