Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са болестите, които се появяват след като минете 40 години

30 март 2022, 06:10 часа

С напредването на възрастта хората стават по-уязвими към заболявания, свързани с натрупването на калций в артериите. Плаките, които се образуват от излишния калций, могат да покрият стените на аортата и други съдове, водещи към сърцето, като нарушават притока на кръв и увеличават риска от запушване на кръвоносните съдове.

Резултатите, публикувани през 2015 г. в списание „Heart“, противоречат на първоначалните заключения на учените, че пиенето на кафе увеличава риска от сърдечен удар с 60%. Новото проучване показва ползите от кафето, като доказва, че напитката може да намали вероятността от ранна смърт вследствие на сърдечни проблеми.

Най-новите изследвания, представени на 71-вата годишна научна конференция на Американския колеж по кардиология, показват, че пиенето на кафе по никакъв начин не увеличава риска от сърдечни проблеми.

Професор Питър М. Кистлер, ръководител на отдела за изследване на аритмията в Baker Heart Institute, Австралия, и водещ автор на статията, казва: "Тъй като кафето ускорява сърдечния ритъм, някои хора се притесняват, че пиенето му може да предизвика или да изостри сърдечните проблеми. Поради този страх много здравни специалисти съветват пациентите си да спрат да пият кафе. Но данните показват, че както здравите хора, така и тези със сърдечни заболявания трябва да бъдат насърчавани да консумират напитката ежедневно. Установихме, че кафето не вреди на здравето на сърцето или дори му помага."

Проучването на влиянието на кафето върху риска от сърдечни заболявания включва 382 525 души. При 24 111 от тях, които първоначално са имали аритмия, консумацията на кафе е била свързана с намален риск от смърт.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес