Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора

27 септември 2024, 15:25 часа

Приемът на витамин Д може да бъде полезен за сърцето и кръвоносните съдове на възрастни хора, пациенти с ниски нива на витамин и хора от неевропейски произход. Това показа проучване, публикувано в списание Engineering.

Ползи от вит. Д за сърцето 

Учените анализираха 99 висококачествени проучвания, в които участваха общо 17 хиляди пациенти. Добавянето на витамин D около 3320 IU се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Хората на възраст над 50 години, некавказците, хората с индекс на телесна маса под 30 kg/m2 и хората с дефицит на витамин D (концентрация в кръвта под 15,0 ng/ml) са се възползвали най-много. По-специално, те са имали по-ниско кръвно налягане и нива на общия холестерол, глюкоза, гликиран хемоглобин и инсулин.

Лекар: Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво 

Авторите на изследването подчертават, че когато се предписва вит. Д, е важно да се вземат предвид теглото, възрастта, нивата на витамина и други фактори, за да се гарантира, че пациентът получава максимална полза.

Авторите на прегледа призоваха за проучвания на ефективността и безопасността на дългосрочното (три месеца или повече) добавяне на витамин D и при по-високи дози.

Ползите от вит. Д и къде се намира

Витамин D, известен още като "слънчев витамин", допринася за нормалното функциониране на имунната система. Предлага се в две основни форми: D2 (ергокалциферол), намиращ се в храните, и D3 (холекалциферол), произвеждан от тялото при излагане на слънчева светлина. Може да помогне за регулиране на усвояването на калций, фосфор и други минерали в тялото, които са необходими за здрави мускули и кости.

Нивата на вит. Д зависят от няколко фактора:

  • Местожителство. Хората, живеещи в северните ширини, са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин D поради липса на слънце.
  • Възраст. Според статистиката хората над 65 години произвеждат четири пъти по-малко витамин D от 20-годишните.
  • Хранителни продукти. Сьомгата, рибата тон, млякото, черен дроб на треска и говеждо месо, яйца, портокалов сок са богати на витамин D.
  • Здравословно състояние. При някои заболявания витамин D практически не се усвоява.

Младите хора със светла кожа произвеждат вит. Д от слънчева светлина много по-добре от тъмнокожи хора над 50 години. Добавките са най-лесният начин да консумирате редовно достатъчно вит. Д. Те повишават нивата на вит. Д в тялото ви по същия начин, както слънчевата светлина или храната.

Когато се приема по контролиран начин, вит. Д осигурява значителни ползи за здравето:

  • укрепва костите и мускулите;
  • повишава имунитета;
  • подобрява работата на сърцето;
  • намалява възпалителните процеси;
  • повдига настроението;

Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес