Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезната закуска за бъбреците, яжте я всяка сутрин

22 август 2024, 07:35 часа

Една любима на малки и големи храна е богата на витамини, които предотвратяват развитието на заболявания на пикочната система и бъбреците

Овесените ядки са истинска суперхрана, която обичат деца и възрастни. Те съдържат огромно количество минерали и витамини, необходими за поддържане на здравето.

Полезни свойства на овесените ядки за бъбреците

"Овесената каша е богата на хранителни вещества като протеини и фибри. Дълги години се смяташе, че основните полезни свойства на продукта са, че помага за отслабване и ви дава усещане за ситост за дълго време. Но се оказва, че овесените ядки също имат скрити преди това „резерви“, съобщава изданието The Helth Site, позовавайки се на китайски учени.

6 летни навика, които могат да навредят на бъбреците

Китайски учени установиха, че овесената каша подобрява работата на отделителната система. По-специално, бъбреците спират да работят и намаляват рисковете от възпалителни процеси в уретерите. 

Факт е, че овесената каша съдържа голямо количество калий, който помага за поддържане на нормалната бъбречна функция. Веществото играе важна роля в регулирането на нивата на течности в тялото и помага за отстраняването на излишния натрий чрез урината. Това от своя страна може да помогне за намаляване на риска от развитие на хипертония, която е друга причина за бъбречни патологии.

Овесената каша съдържа и много магнезий, който помага за понижаване на нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на диабет. А диабетът е една от основните причини за хронично бъбречно заболяване (ХБН).

"Не бива обаче да смятате овесената каша за панацея за всички заболявания. Колкото и полезна да е кашата, тя със сигурност не може да лекува болести. Затова не забравяйте редовно да посещавате лекари и да се подлагате на медицински прегледи - това ще помогне да се идентифицират заболяванията на ранен етап и успешно да се излекувате. По отношение на овесените ядки, полезните им се свойства не са отнасят за мюслитата и инстантните продукти, а за ядките, които се подлагат на варене или накисване преди консумация", допълва още изданието. 

Други ползи от овесените ядки и овесената каша

Овесената каша съдържа:

  • протеин
  • линолова киселина
  • лецитин
  • фибри
  • витамини А, групи В, Е, К и РР
  • минерали като натрий, калий, магнезий, калций, желязо и други хранителни вещества, жизненоважни за човешкото тяло.

Тези витамини участват в метаболизма на организма и го подобряват. Витамин А участва в образуването на зрителни пигменти, които регулират адаптацията на окото към тъмнината. Витамините от група В възстановяват енергията, помагат в борбата с наднорменото тегло и подобряват работата на сърдечния мускул.

Витамин Е спомага за по-доброто усвояване на протеини, мазнини, въглехидрати и витамини А, D. Витамин К осигурява на тялото енергия. А витамин РР регулира функционирането на хемопоезата.

Камъни в бъбреците - 6 храни, които провокират образуването им

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес