Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 ползи за здравето от риба тон в консерва

28 май 2024, 14:18 часа

Рибата тон е соленоводна риба, често оприличавана на вкус на скумрията. Има около осем различни търговски разновидности, които варират по размер от малка риба тон до голяма червена риба. Оказва се, че това е една от най-често консумираните риби в света.

Рибата тон може да се консумира прясна (варена, печена, дори сурова) и консервирана (която винаги е предварително сварена). Консервираната риба тон в Европа може да се намери в саламура, вода, слънчогледово олио или зехтин.

Хранителен профил на консервираната и прясната риба тон

Още: 5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

От гледна точка на макронутриентите, няма голяма разлика в количеството протеин или мазнини, когато се сравнява консервирана риба тон в саламура с прясна. Прясната риба тон е естествено с по-високо съдържание на протеини и съдържа малко повече калории.

Порция от 100 гр консервирана риба тон (в саламура) осигурява:

• 109 kcal / 460 kJ

• 24.9 гр протеин

Още: Хималайската сол не е здравословна? Ето какво наистина съдържа

• 1.0 гр мазнини

• 69 микрогр. селен

• 0.733 гр. сол

Още: Свежа салата айсберг с риба тон: Перфектно предложение

Порция от 100 гр прясна риба тон осигурява:

• 136 kcal / 579 kJ

• 32,3 гр протеин

• 0.8 гр мазнини

• 92 мигрокр. селен

• 0.158 гр. сол

Когато купувате риба тон, консервирана в масло, можете да очаквате съдържанието на мазнини да се увеличи до около 6,4 гр на 100 гр, а калориите да бъдат около 159 калории на 100 гр.

Топ 5 ползи за здравето от консервирана риба тон

1. Източник на висококачествен протеин

Рибата е източник на висококачествен протеин, а консервираната риба тон по-специално предлага достъпен източник на протеини, който без проблеми може да седи в шкафа.

2. Полезен източник на таурин

Освен че са източник на протеини, морските дарове, включително риба тон, са чудесен начин да си набавите аминокиселината таурин. Проучванията показват, че тази аминокиселина може да бъде полезна за защита срещу сърдечни заболявания.

3. Полезен източник на витамини и минерали

Както прясната, така и консервираната риба тон могат да ви снабдят със солидно количество витамини от група B, особено ниацин (B3), който поддържа нервната система и кожата. Рибата тон също съдържа калций, който поддържа здрави кости и мускули; магнезий, необходим за енергия; и витамин D, който поддържа имунната система, здравината на костите и мозъчната функция. Пресната риба тон (на 100 гр) има двойно повече витамин D в сравнение с консервираната риба тон.

4. Ниско съдържание на мазнини

Рибата тон е с ниско съдържание на мазнини - това важи и за рибата тон, консервирана в изворна вода или саламура. Макар преди години да се смяташе за мазна риба, оказва се, че рибата тон не разполага с мазнини, полезни за човешкото здраве. Настоящите данни показват, че нивата на дълговерижните омега-3 полиненаситени мастни киселини в прясната риба тон са по-сравними с тези в бялата риба.

5. Може да помогне за управление на теглото

Рибата тон, включително консервирана риба тон в изворна вода или саламура, е с ниско съдържание на мазнини и калории, но с високо съдържание на протеини, което я прави супер полезна, ако искате да свалите някой и друг килограм.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес