Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 храни с най-силен разхлабващ ефект

15 юли 2024, 11:11 часа

В сезона на банския подутият стомах притеснява повечето дами, които се опитват с диети, обещаващи чудодейни резултати, да постигнат по-плосък корем и усещане за лекота. Тъй като свалянето на килограми е въпрос на математика и не е възможно да се постигне желаното тегло да седмица или месец, подобни диети целят временно сваляне на сантиметри от талията чрез избягване на консумацията на храни, които подуват корема и образуват газове и заместването им с такива, които улесняват извеждането на излишните течности от организма и имат разхлабващ ефект.

Газовете са сред най-честите причини за подуване на корема и притеснения на дамите на плажа, а запекът усложнява състоянието и изисква адекватен избор на разхлабителни, които да облекчат страдащия. Правилният избор на храни, разхлабващ ефект, които причиняват, е кратък път към плоския корем за плажа независимо от причините за запека.

Лекар съветва: Трите ТОП храни срещу запек

Основни причини за запек

Сред основните причини за запек са:

  • различни заболявания и здравословни причини,
  • липса на достатъчно физическа активност,
  • прием на определени лекарства,
  • неадекватен прием на течности,
  • неадекватна диета, бедна на храни, съдържащи фибри.

Добавянето на храни с разхлабващ ефект и богати на фибри значително може да облекчи пациента.

Храни с разхлабващ ефект

Ако лятната ви почивка е след броени дни и искате да се насладите на времето, прекарано върху горещия пясък без притеснение, подходящата диета, богата на храни с разхлабващ ефект, може да ви помогне. Макар да са налични лаксативи и различни хранителни добавки, които да облекчат състоянието, специалистите съветват това да стане по естествен начин – чрез правилния избор на храни. Сред популярните и препоръчваните от диетолозите храни, разхлабващ ефект, които причиняват, са:

-          Храни, богати на фибри

Фибрите са от ключово значение за доброто храносмилане и нормалното изхождане. И разтворимите, и неразтворимите фибри са важни, като действието им е различно, но ефективността е сходна. Водоразтворимите абсорбират вода и образуват консистенция, която спомага за омекотяване на изпражненията и улесняване на изхождането. Фибрите, които не са разтворими, помагат за увеличаване на обема на изпражненията и по този начин влияят благоприятно върху тялото. Тъй като има десетки храни, богати на фибри, добавянето им към диетата е лесно.

Кой компот е най-подходящ за разхлабване?

-          Ябълки

Ябълките са сред храните, богати на фибри, които може да консумирате без притеснения и в количества, които желаете, тъй като са нискокалорични, а имат още много ползи за здравето. Ябълките съдържат пектин, който разхлабва и намалява нуждата от лаксативи.

-          Киви

Малко са потребителите, които са запознати с удивителните свойства на кивито, стане ли въпрос за стомашно-чревния тракт. Кивито се отличава със своите хидратиращи свойства, благодарение на които се стимулира движението в храносмилателния тракт и се увеличава обемът на изпражненията.

-          Сладко от рози

Този мощен помощник ще ви изненада с вкуса си, както и със самата идея, че хапвате… цветя, но резултатът е токова бърз и сигурен, че скоро ще забравите за първоначалното си притеснение от консумацията. Вкусно е сладкото от рози, може спокойно да гребнете чаена лъжичка и да го хапнете направо, но внимавайте с количествата – то е силно разхлабващо и има риск при консумация на няколко лъжички заедно да прекарате деня в тоалетната.

-          Ленено семе

Лесно може да включите в диетата си ленено семе, като поръсите салатите си с него. То улеснява изхождането и е лесен начин за справяне със запека благодарение на щедрото съдържание на фибри. Лененото семе помага и за поддържане на кръвната захар в нормални граници и за загубата на излишни килограми.

-          Круши

Подобно на ябълките, те са богати на фибри, улесняващи изхождането.

-          Сини сливи

Сините сливи са народно средство за лечение на запек, познато от незапомнени времена. Изследване от 2022 година доказва ефективността на сините сливи за облекчаване на запека, като ефективността им се дължи на съдържащите се в тях пектин и сорбитол, който тялото ви не усвоява добре. Те стимулират движението на червата и по този начин облекчават запека.

-          Кефир

Като ферментирал продукт кефирът е богат на пробиотици, които се грижат за здравето на стомаха и червата. Доказано пробиотиците помагат за увеличаване на честотата на изпражненията, подобряват консистенцията на изпражненията и намаляват времето за преминаване през червата. Така кефирът се нарежда сред храни с разхлабващ ефект, които се грижат за плоския корем и тънката талия, ако подуването се дължи на нередовно изхождане и газове.

-          Авокадо

Сред многобройните ползи от консумацията на авокадо е облекчаването на запека и грижата за стомашно-чревния тракт.

Ако запекът се дължи на здравословен проблем, не разчитайте на храни за облекчаването му, а потърсете лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес