Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстанският президент: Русия е военно непобедима, добрият шанс за мир бе загубен в Истанбул

16 септември 2024, 17:23 часа • 2262 прочитания

"Добрият шанс за постигане на примирие между Русия и Украйна беше пропуснат с отказа да се сключи Истанбулското споразумение, но възможността за мир все още съществува". Това заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев на среща с германския канцлер Олаф Шолц.

Ръководителят на правителството в Берлин наскоро даде заявка за посредничество в урежданетото на изхода във войната в Украйна по дипломатически канали, включително с участието на Русия в среща на върха за мир: Украински земи за Русия? Мирният план на Шолц според La Repubblica.

Проектодоговорът от Истанбул и абсурдните искания на Кремъл

Думите на Касим-Жомарт Токаев са препратка към проектодоговора за мир между Москва и Киев, обсъждан от официални представители на двете страни в Истанбул през 2022 г. - малко след началото на руската война в Украйна.

През юни 2024 г. проектоспоразумението за първи път стана публично достояние. В него агресорът - в лицето на Москва - е поискал безумни отстъпки от Киев, според The New York Times. Сред тях са Украйна да признае Крим за част от Руската федерация, Украйна да не се присъединява към военни съюзи, руският език да стане официален в страната, числеността на украинската армия и военна техника да бъде намалена значително, Киев да не получава оръжие от чужбина. Украинците, като цяло, са били готови да приемат ограничения, но не в такива мащаби: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин.

Руснаците са поискали и клауза, която на практика щеше да им позволи да нападнат Украйна отново във всеки един момент - припомнете си: За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Преди няколко месеца руският диктатор Владимир Путин заяви, че проектодоговорът все още бил на масата за Украйна, ако тя иска да го приеме.

Снимка: Getty Images

Токаев: "Русия е непобедима"

"Факт е, че Русия е непобедима във военно отношение. По-нататъшната ескалация на войната ще доведе до непоправими последици за цялото човечество и най-вече за всички страни, пряко ангажирани в руско-украинския конфликт. За съжаление, с отказа да се сключи Истанбулското споразумение, беше пропуснат добър шанс да се постигне поне примирие. Но възможността за мир все още съществува", твърди казахстанският президент, цитиран от Report.az.

Колко непобедима е Русия - оценка тук: Путин ще разчита все повече на Ким - Русия не смогва с високите нива на загуби в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО).

"Необходимо е внимателно да се разгледат всички мирни инициативи на различните държави и да се стигне до решение за прекратяване на военните действия, а след това да се премине към обсъждане на териториалните въпроси“, отбеляза Токаев.

Той добави, че „според нас мирният план на Китай и Бразилия заслужава подкрепа“. Припомняме, че проектът на двете държави от БРИКС облагодетелства пряко Путин и Русия: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес