Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чий го дири Павел Дуров във Франция?

16 септември 2024, 20:44 часа • 935 прочитания

Революцията във високите технологии и комуникациите направи така, че ролята на личността в човешката история отново се увеличи до немай-къде. Разни гащници, IT-генийчета и организатори на информация изведнъж се оказаха нагърбени от Историята да решават сериозни въпроси. И говорят на равна нога с цели държави. И то от Великите сили, не като нашата скромна България.

Някой си Илън Мъск например няма и да си вдигне телефона, ако му звъни незначителна територийка от ранга на Румъния или Хондурас.

Общо взето, в днешно време най-важни станаха собствениците и управителите на социални мрежи и канали за бърза комуникация - такива като Марк Зукърбърг, Илън Мъск, Павел Дуров.

Още: Дуров: Френските власти не трябваше да ме задържат, а да се оплачат на Telegram

С ТикТок например е ясно. Той е китайски и ако имаш проблем с Китай, значи имаш проблем с ТикТок. В ТикТок личността няма значение, там хората са винтчета, гайки и социално-потребителски единици, информацията за които безусловно се предоставя на китайското правителство. Съответно и модерацията на алгоритмите може да се счита за официална държавна политика. Китай не преговаря с IT-умници и какви да е човекоединици.

Но Павел Дуров и Зукърбърг, разбира се и Мъск - това са хора с непоносимо голямо лично значение. Те дори сигурно малко се побъркват от тая лична отговорност.

Ако не са се побъркали още, скоро ще почнат да им се развалят бимбериците. Защото човешката психика не издържа на такива натоварвания. Това тяхното е извънгабаритен товар. То се вижда по биографиите на диктаторите. Всички до един, като изкарат 15-20 години в абсолютна власт, задължително полудяват. Което съответно повишава коефициента на трагедиите в техните и в околните държави.

Но засега, да кажем, още не са полудели тия техно-гигантически личности. Още пазят поведение.

Още: Многото паспорти на Дуров и връзката му с Путин. В ход е втората война за Telegram

Обаче тия дни арестуваха един от тези VIP-айпита Павел Дуров, митичния собственик на Телеграм и създател на ВКонтакте (руския Фейсбук).

Арестуваха го във Франция, което изглежда беше някакъв вид доброволно предаване в ръцете на властите. Въпреки че не живее в Русия от 2014, а Телеграм създава в емиграция, оказа се, че през последните години Дуров многократно е бил в Русия. И въпреки че има френско гражданство, не е посещавал дълго време Франция, защото е знаел, че към него има претенции от френските власти.

Като цяло допреди ареста Дуров бе базиран в Дубай като български хъш. И от Дубай даде интервю за Такър Карлсън. И разхвали Емиратите като най-спокойното и свободно място на света за човек като него.

Главната претенция на Дуров като практикуваща човекоединица е, че НЕ сътрудничи с никои власти по света в борбата с опонентите им. Защото издига в култ свободата на словото и сигурността на личното пространство. Не знаем дали е точно така, но това му е претенцията в живота.

Още: Telegram на арестувания Дуров е със стотици милиони загуба

Въпреки че Дуров е на практика изгонен от Русия, след ареста му руската държава реагира на най-високо ниво - от Путин през Лавров до певеца-пропагандон Шаман, всички изказаха загриженост за видния сънародник арестант.

Въпреки че по думите на Дуров той е в напрегнати отношения с руските власти поне от 2012, днес на различни нива се признава от руската страна, че армията е силно зависима от Телеграм. Дали това е преднамерено фалшива информация, изпускана през пропагандоните, не знаем, но Телеграм каналите действително са бездънен източник на важна информация и за руската, и за украинската страна.

Така или инак - Дуров кибичи във френския арест с бомбастични обвинения и покани за сътрудничество, Телеграм си работи, войните си вървят, всичко тече и се променя, а обикновената човекоединица все повече се закрепостява в положението: те знаят за мен всичко, аз за тях - нищо.

 

Още: "Добро за страната": Макрон защити предоставянето на френско гражданство на Дуров

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Руската държавна дума обсъжда план за бягство на Дуров от френските власти?

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес