Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Специалисти: Тези напитки намаляват риска от преждевременна смърт при диабетици

16 септември 2024, 13:56 часа

Изследванията показват, че сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт при хора с диабет тип 2. „Подсладените със захар напитки и пълномасленото мляко са рискови фактори за развитието на диабет тип 2 и преждевременни сърдечно-съдови заболявания“, каза авторът на изследването Ци Сун.

Още: Кои са най-добрите зеленчуци за диабетици

„Въз основа на нашето проучване бих класирал черното кафе, неподсладеният чай и водата над нискомасленото мляко, плодовия сок или изкуствено подсладените напитки“, добавя той. По-долу ви запознаваме с данните от проучването.

Какво установява проучването

Проучването, анализира данни от близо 15 500 възрастни, диагностицирани с диабет тип 2. Участниците са отговаряли на въпроси относно консумацията на осем различни вида напитки. Като например: изкуствено подсладени напитки, кафе, плодови сокове, нискомаслено и пълномаслено мляко, вода, чай и подсладени напитки.

Консумацията на повече от една такава напитка на ден се счита за високо ниво на консумация, докато ниската консумация се счита за по-малко от една подсладена със захар напитка на месец. Докато консумацията на големи количества кафе, чай, вода и нискомаслено мляко се свързва с по-ниска смъртност.

Разглеждайки конкретно сърдечно-съдовите заболявания, данните показват, че по-високата консумация на кафе е свързана с 18% по-нисък риск от сърдечни заболявания. Проучването установява, че консумацията на нискомаслено мляко намалява шансовете за сърдечни проблеми с 12%.

„За хората, които са пили много подсладени напитки, преди да бъдат диагностицирани с диабет тип 2, все още има добри новини.“, твърдят изследователите. „Когато подсладените и изкуствено безкалорични напитки бяха заменени с кафе, чай, обикновена вода и нискомаслено мляко, рискът от ранна смърт намаля значително.“ добавят те.

Още: 5 вида замразени плодове, които помагат при диабет

Съветът на изследователите е, че за да се предотвратят тези хронични и опасни заболявания, хората трябва да намалят консумацията на напитки, които се считат за вредни, същото трябва да направят и тези, които вече страдат от такива заболявания.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес