Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 симптома на тревожност, които хората бъркат с инфаркт

16 септември 2024, 13:12 часа

Тревожността и стресът предизвикват физически симптоми, които шокират хората, защото ги бъркат с прединфарктно състояние. Ето как да ги различите.

От главата до петите, физическите симптоми на тревожност могат да бъдат изключително стресиращи. Много от симптомите, които може да изпитате, ако страдате от хроничен стрес, са толкова интензивни и подобни на тези на сърдечен удар, че могат да предизвикат паника и объркване.

Вижте още: Това са най-вредните млечни продукти: Удрят чревната флора и черния дроб

Следователно е необходимо да се разберат и разпознаят физическите признаци на тревожност, за да се вземат подходящи мерки.

Какво чувствате в тялото си, когато страдате от стрес?

1. Замаяност и чувство на отпадналост

Това са често срещани симптоми на тревожност. Нивото на кислород в кръвта намалява поради учестеното и повърхностно дишане, което води до чувство на световъртеж.

2. Мускулно напрежение и болка

Мускулите могат да станат сковани и болезнени, особено във врата, раменете и гърба. Това напрежение може да причини главоболие и мигрена.

3. Гадене и стомашен дискомфорт

Храносмилателната система е тясно свързана с психическото ни състояние и стресът може да причини различни храносмилателни проблеми, като гадене, стомашни болки и диария.

4. Болка в гърдите и сърцебиене

Може да варира от усещане за лек натиск до интензивна, остра болка. Много пъти тази болка се тълкува погрешно като признак на инфаркт. Болката от стрес обаче често се свързва с тревожност или пристъпи на паника и може да бъде придружена от учестено дишане и чувство на задушаване.

Сърцебиенето е усещането, че сърцето ви бие бързо, силно или неправилно. Те са често срещани при хора, които страдат от стрес и тревожност. По време на паническа атака тялото отделя голямо количество адреналин, което може да доведе до сърцебиене. Въпреки че тези симптоми са тревожни, те не винаги показват сериозен сърдечен проблем.

5. Затруднено дишане

Стресът и безпокойството могат да ви накарат да хипервентилирате, което означава, че дишате бързо и повърхностно. Това може да доведе до усещане за задушаване.

Хората, които имат хипервентилация, също могат да изпитат замаяност и изтръпване на ръцете и краката. При липса на въглероден диоксид тялото ограничава притока на кръв към крайниците, което води до същите усещания, както при изтръпване на ръцете.

6. Прекомерно изпотяване

Това често се случва в ситуации на силно безпокойство или паника и може да бъде придружено от втрисане.

Прекомерното изпотяване може да бъде объркано със симптоми на инфаркт, особено ако е свързано с болка в гърдите и затруднено дишане. Нощното изпотяване е по-опасно, отколкото предполагахме. Нови проучвания установиха, че те могат да предвидят тези състояния

Вижте още: 7 храни, за които черния ви дроб ще ви бъде благодарен

7. Болка в лявата ръка

Въпреки че това се счита за класически признак на инфаркт, може да се случи и поради стрес. Това вероятно се дължи на комбинацията от мускулно напрежение и дехидратация, която е често срещана при тези с тревожност.

Как да различим болката, причинена от стрес, и болката от инфаркт

Болка, причинена от стрес:

Обикновено се появява в контекста на периоди на тревожност или силен стрес

Може да бъде придружено от други симптоми на тревожност, като учестено дишане, сърцебиене, изпотяване

Болката може да бъде по-дифузна и променлива.

Болка, причинена от инфаркт:

Обикновено е интензивнa и упоритa

То може да бъде придружено от други симптоми като болка в гърдите, задух, гадене, обилно изпотяване, световъртеж

Болката може да се излъчва към други области, като челюстта, шията, гърба или корема.

Ако изпитвате някой от горните симптоми и не сте сигурни за причината им, важно е да се консултирате с лекар, за да изключите всякакви сериозни медицински състояния.

В същото време приемането на някои техники за управление на стреса като дихателни упражнения, медитация и редовна физическа активност ще ви помогне да намалите ефектите от стреса.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес