Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-вредните млечни продукти: Удрят чревната флора и черния дроб

16 септември 2024, 12:54 часа

Диетолог разкрива кои са 3-те най-вредни млечни продукта, а много хора ги забравят.

Вижте още: 7 храни, за които черния ви дроб ще ви бъде благодарен

1. Кисели млека с добавки

Киселите млека с различни добавки не са естествено „мляко“, тъй като съдържат много повече въглехидрати от всеки друг ферментирал млечен продукт. Поради неестествени добавки и голямо количество захар, което нарушава усвояването на калций, те принадлежат към сладкиши, а не към млечни продукти.

2. Млечни продукти без мазнини

Въпреки че повечето хора смятат, че са нискокалорични и здравословни, нискомаслените млечни продукти всъщност са всичко друго, но не ѝ полезни. Факт е, че в състава на такива кисели млека се добавя нишесте, за да се постигне необходимата консистенция, която е толкова калорична, колкото и въглехидратите. Проблемът се крие във факта, че "млякото" без мазнини не насища тялото, а напротив, стимулира апетита, като повишава нивото на захарта в кръвта.

3. Мазна сметана

Заквасената сметана с масленост 25-30% е една от най-трудно смилаемите храни, пречи на работата на панкреаса и черния дроб. Това обаче не означава, че трябва напълно да се откажете от тази храна. За да избегнете проблеми с храносмилането и риск от развитие на стомашно-чревни заболявания, достатъчно е само да приемате тaзи с по-ниско съдържание на мазнини, 10-15%.

Вижте още: Този плод е много опасен за хора с високо кръвно и холестерол

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес