Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво стои зад ключовата визита на Гордана Силяновска-Давкова в България: Анализ на Виктор Стоянов (ВИДЕО)

13 септември 2024, 19:30 часа • 9539 прочитания

Посещението на Гордана Силяновска-Давкова е първа визита на северномакедонски президент от 2018 година насам. И като се замисли човек, е малко обидно и плашещо дори, че за толкова години няма нито едно посещение на северномакедонски президент, нито пък от наша страна.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" председателят на фондация "Македония", Виктор Стоянов, коментирайки ключовата визита днес на Гордана Силяновска-Давкова. "Това дори не е официална визита, все пак че идва. Аз съм приятно учуден, че Силяновска присъстваше на българската опера и балет в Скопие. Това беше добър знак. Сега, че идва на такова събитие, също е добър знак. Апелирам като общественик, дори бих съдействал, да се направи един общ културен календар между България и Северна Македония", предложи Стоянов.

По думите му няма обаче да има предоговаряне на преговорната рамка за влизането на Северна Македония в Европейския съюз - нещо, за което настояват управляващите от ВМРО-ДПМНЕ. "Ако искат да говорим за пътища, култура, социални дейности между двете общества, за това да уеднаквим образователната система и във връзка с културно-историческата комисия - добре дошли са. Мицкоски и неговото правителство обаче мислят в грешна посока, че изобщо ще има предоговаряне на условията по преговорната рамка", коментира Виктор Стоянов. Той предложи, ако Скопие иска да предоговаря преговорната рамка, условие от която е вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, политиците да се насочат към разговори в Брюксел.

"През октомври ще има европейски съвет, на който се очаква разделяне на Албания и Северна Македония да не бъдат в една група. Ако това не се случи, ще се случи през февруари догодина. Все някога ще се случи и Северна Македония ще разбере окончателно, че тя е най-изостаналата кандидат-членка за Европейския съюз", каза Виктор Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес