Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези мазни храни ускоряват метаболизма

02 юли 2024, 09:36 часа
Реклама

По време на диета много хора се отказват от абсолютно всички висококалорични храни заради убеждението, че това съдейства за ускоряване на метаболизма. Но този подход не може да се нарече правилен. Факт е, че високото съдържание на калории невинаги показва, че храната е вредна за вашата фигура.

Лекар: 10 причини за бавен метаболизъм

Оказва се, че някои храни със значителна енергийна стойност помагат за ускоряване на метаболизма. Изданието The Health Site пояснява, че списъкът с тях включва орехи, авокадо и мазни риби. Човек, който консумира умерено такава храна, не наддава на тегло. Напротив, процесът на отслабване се ускорява, допълва още здравният портал.

3 мазни храни за ускоряване на метаболизма

Орехите имат доста висока енергийна стойност - повече от 600 kcal на 100 грама. Въпреки това не трябва да се отказвате от орехите по време на диетата. Причината е проста: яденето на такава храна помага за ускоряване на метаболизма. И всичко това благодарение на фибрите и растителните протеини. Освен това орехите са източник на огромно количество други полезни компоненти (витамини, цинк, желязо, магнезий, фосфор и др.).

Орехът съдържа голямо количество растителен протеин, ненаситени мастни киселини, въглехидрати, ценни макро- и микроелементи. В допълнение, тази ядка съдържа уникален набор от минерали и витамини, необходими за пълното функциониране на човешкото тяло. В нейния състав влизат витамини А, С, Е, К, РР, витамин В комплекс, фолиева киселина; магнезий, йод, цинк, калий, фосфор, флуор, натрий, мед, сяра и други вещества, които помагат за поддържане на човешкото здраве. Орехите съдържат много етерични масла, фибри и дъбилни вещества.

Редовната консумация на орехи подобрява работата на сърдечно-съдовата система, възстановява метаболитните процеси, нормализира протеиново-мастния метаболизъм и насърчава цялостното укрепване на имунната система. Орехите са особено полезни за тялото и в сезона, когато рискът от заразяване с вирусни инфекции и настинки се увеличава. Консумацията им може да подобри функционирането на хематопоетичните органи, да нормализира нивата на кръвната захар, да укрепи стените на кръвоносните съдове и да предотврати появата на холестерол и склеротични плаки.

Орехът е отличен антиоксидант, така че може да бъде ефективна превантивна мярка за предотвратяване на рак.

Консумацията му оказва положителен ефект върху състоянието на пикочно-половата система и храносмилателния тракт. Протеинът в този продукт помага за възстановяване на естествената чревна микрофлора, облекчава запек и дисбиоза.

Въпреки високото съдържание на калории (повече от 200 kcal на 100 g), авокадото също може спокойно да се консумира дори по време на диета. Съдържащите се в авокадото компоненти спомагат за ускоряване на метаболизма.

Мазни риби - значителното съдържание на калории и съдържание на мазнини не пречи на такава храна да бъде здравословна. Мазната риба е източник на голямо количество витамини и минерали. А мазнините, съдържащи се в такива храни, са здравословни. В резултат на това метаболизмът се нормализира.

Но е важно да запомните следното: всички горепосочени продукти са здравословни, когато се консумират умерено. Не прекалявайте с тях, съветва още изданието.

Лекар: Правете това преди хранене за по-бърз метаболизъм

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес