Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни предизвикват мигрена

24 август 2024, 19:30 часа

Тези, които често страдат от мигрена, знаят какъв ад е това. Това е вид неврологично заболяване, характеризиращо се с невероятно силно главоболие. Появява се внезапно и се придружава от гадене, повръщане, бледност, изпотяване на кожата и слабост на цялото тяло. Не може да се каже със сигурност какво го причинява. Много хора страдат от мигрена, но по-често жените.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

От друга страна, учените са установили, че някои храни могат да допринесат за появата на главоболие , но също така посочват, че тялото на всеки е различно и че ако имате силно и често главоболие, трябва да се свържете с вашия лекар.

Алкохол

Пациентите с мигрена посочват, че всеки дори малко по-висок прием на алкохол е причинил пристъп на главоболие. Най-много от тях – 75 процента, посочват червеното вино като редовен отключващ фактор. Във всички случаи алкохолът причинява и дехидратация , което допринася за появата на главоболие.

Шоколад

Шоколадът също така съдържа кофеин и бета-фенилетиламин, които могат да причинят главоболие при някои хора.

Кафе

Въпреки че умерена доза кофеин в кафето дори помага за спиране на мигрена, твърде много от тази напитка насърчава силно главоболие .

Изкуствени подсладители

Те съдържат аспартам, който се използва като заместител на захарта в някои храни. Намира се и в изкуствено подсладени безалкохолни напитки.

Сушени месни продукти

Шунките, хот-договете, колбасите и другите сушени месни продукти съдържат нитрати, консерванти, които запазват вкуса и цвета им. Проблемът е, че те отделят азотен оксид в кръвта, който разширява кръвоносните съдове в мозъка и този процес е свързан с причиняването на мигренозни пристъпи.

Отлежали сирена

Тези вкусни храни също съдържат тирамин. Колкото по-дълго отлежава сиренето, толкова повече ще съдържа.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Храни, пълни с натриева сол

Мононатриевият глутамат, сол на глутаминовата киселина, естествено съществува в нашето тяло. Проблемът е, че производителите на храни го използват като добавка в много храни, като например соев сос. Повечето хора нямат нищо против, но този консервант причинява мъчително главоболие на страдащите от мигрена.

Прекомерно осолена храна

Твърде много сол в храната е причина за високо кръвно налягане, което може да причини мигрена. Ако все пак става въпрос за преработени продукти, в които солеността е подсилена с консерванти, тогава главоболието може да бъде още по-силно.

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес