Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни е ВРЕДНО да претопляте в микровълнова

20 октомври 2020, 09:39 часа

Случайно изобретена през 40-те години на миналия век, микровълновата печка днес е един от основните кухненски уреди във всяко домакинство. За съвременните домакини това означава удобство при готвенето и претоплянето на храната, но има някои продукти, които не бива да влизат в микровълновата под никакъв предлог. Ето за кои говорим.

1. Варени яйца

Когато загреете варено яйце в микровълновата печка, от водните молекули се натрупва пара, съответно и налягане. Тъй като яйцата имат тънка мембрана и черупка, те не са в състояние да задържат цялото налягане, което почти сигурно ще доведе до много гореща експлозия в микровълновата, чинията или докато отхапвате.

2. Моркови

Въпреки че морковите могат да се готвят в микровълнова фурна, суровите такива, особено тези с кора, могат да бъдат потенциално опасни. Ако морковите не се измият и обелят правилно и има остатъци от пръст, минералите от почвата могат да причинят искри в микровълновата печка, които приличат на дъга. Това явление причинява сериозни щети на вашата печка.

3. Преработено месо

Като цяло преработените меса не са от най-полезните храни, тъй като съдържат голямо количество сол, добавки, химикали и консерванти. Но когато добавите микровълнова радиация към това уравнение, нивата на холестерола ви могат да скочат двойно. Най-безопасният начин да загреете шунка или салам е на скарата или във фурната.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес