Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези чайове свалят температурата и стимулират имунитета

10 октомври 2024, 17:49 часа

Руският ендокринолог д-р Екатерина Казачкова разкри кои са най-добрите чайове за сваляне на температурата и кръвната захар, както и за повишаване на имунитета.

Чайовете, които свалят температурата и вдигат имунитета

"Можете да ускорите възстановяването от ARVI с помощта на чайове", каза ендокринологът.

Лекарят съветва да се консумира чай с добавка на корен от джинджифил и резен лимон, тъй като тази напитка съдържа много витамин С, затопля и премахва болките в гърлото. Червените боровинки също имат антибактериални свойства, плодовият сок от които може да намали температурата.

Кой трябва да пие чай от невен - отговор от лекар

Лекарят също така съветва да се консумира чай от морски зърнастец през студения сезон. Тези малки плодчета са склад за витамини и антиоксиданти.

„Чаят с морски зърнастец е не само вкусен, но и невероятно здравословен. Укрепва имунната система и помага на организма да се бори с вирусите”, обяснява ендокринологът.

Освен това тя препоръчва да се добавя канела към чая. Според лекаря тази напитка затопля и има полезни свойства: канелата помага за поддържане на кръвната захар на нормално ниво.

По отношение на чая от джинджифил, той е едно от най-популярните традиционни лекарства за справяне с настинки и грип. Джинджифилът затопля и задържа топлината в тялото, а неговите лечебни свойства правят приготвения от него чай отличен избор за облекчаване на симптомите и ускоряване на оздравителния процес.

Джинджифилът съдържа гингероли, които имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Те помагат за облекчаване на симптомите на настинка като болки в гърлото и запушен нос.

Също така, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти и микроелементи, чаят от джинджифил укрепва защитните сили на организма, като помага да се противопоставят на настинки и грип.

Напитката с джинджифил има затоплящи свойства, което е особено приятно и полезно при настинки. Пийте този вкусен чай при първите признаци на заболяване. Тази подправка ще помогне за ускоряване на лечебния процес, както и ще облекчи дишането при назална конгестия.

Освен това джинджифилът стимулира изпотяването, което помага за намаляване на високата температура и помага на тялото да се пречисти от токсините.

Важни съвети при пиене на чай от джинджифил:

  • Консумирайте го горещ, но не парещ, за да увеличите максимално затоплящия му ефект.
  • Можете да добавите други противовъзпалителни съставки към вашия чай, като куркума или чесън, за да подобрите лечебните му свойства.

"Въпреки всички полезни свойства, джинджифиловата напитка може да бъде противопоказана в някои случаи, например при алергия към джинджифил. Бъдете внимателни към реакциите на тялото си. Също така не забравяйте, че е важно да внимавате, когато пиете чай от джинджифил, ако имате някакви медицински състояния", казва още лекарят.

Кой е най-добрият чай за бъбреци?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес