Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 чая насърчават производството на колаген

27 септември 2024, 14:31 часа

Тези 3 чая са богати на антиоксиданти и могат да осигурят жизненоважни хранителни вещества на тялото през есента. Изданието The Health Site пише за чайове, които увеличават производството на колаген и насърчават сияйна кожа след 40 години. Списъкът с тях включва зелен чай, чай от хибискус и чай от джинджифил.

Зелен чай

Зеленият чай е прекрасна, успокояваща напитка, с която да завършите деня си, докато неговите антиоксидантни съединения намаляват възпалението на кожата ви. „Добавянето на зелен чай към ежедневната ви рутина е чудесен начин да набавие на кожата си антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да подпомогнат естествения процес на възстановяване“, обяснява дерматологът Ерумо Н. Иляс.

Кой не трябва да пие чай с лимон?

Тя отбелязва, че зеленият чай се различава от черния чай по начина на приготвяне и е по-добър избор за чай за вашата кожа, що се отнася до нивата на антиоксиданти.

„Зеленият чай не се окислява напълно като черния чай, така че запазва зеления цвят на листата. Има тенденция да има по-високи концентрации на полифеноли, включително епигалокатехин галат (EGCG)“, казва Иляс, отбелязвайки, че полифенолите на зеления чай са показали редица ползи за грижа за кожата, включително антиоксидантни ефекти.

„Ползата от EGCG е, че някои проучвания са показали способността му потенциално да инхибира тирозиназата, ензим, който насърчава пигментацията на кожата“, продължава специалистът.

"Има проучвания, които показват, че консумацията на зелен чай може да бъде свързана с намаляване на признаците на увреждане от слънцето, тъй като то е свързано с пигментацията", допълва експертът.

Чай от хибискус

Диетологът Мери Сабат отбелязва, че „билковите чайове като хибискус са естествено без кофеин и без калории“. Те обаче могат да забавят стареенето поради съдържанието на антиоксиданти.

Тя отбелязва, че "чаят от хибискус предлага естествено сладък и ароматен вкус без добавена захар или калории." Добавянето на малко количество естествен подсладител като стевия е чудесна алтернатива на захарта, когато става въпрос за здравето на кожата ви, обяснява експерт.

Чаят от хибискус е източник на хранителни вещества, пълен с витамини A, B1, B2, C, както и цинк и желязо. Освен това, той може да се похвали и с омега-3 мастни киселини и естествени алфа хидрокси киселини (AHA), които са от решаващо значение за постигане на блестяща, блестяща кожа, за която всички мечтаем.

Изборът на този билков чай, със или без естествен подсладител, „ще осигури полезни антиоксиданти и хидратация, което ще насърчи производството на нови продукти в кожата и ще й придаде по-здрав и стегнат вид“, казва експертът по грижа за кожата Симран Сети.

Чай от джинджифил

Тази напитка е идеална за начало на деня, тъй като е известно, че се бори с подуването и възпалението. „Джинджифилът помага при възпаление, тъй като съдържа съединения, известни като гингероли и шогаоли“, обяснява диетологът Триста Бест. Тези съединения, казва тя, създават антиоксидантен ефект в тялото, който намалява увреждането на свободните радикали.

Изборът на чай от джинджифил вместо кафе или други ароматизирани чайове, които не осигуряват никакви ползи, е чудесен начин да получите антиоксиданти и да подобрите цялостното си здраве. Д-р Бест добавя, че кофеинът в кафето може да ви даде тласъка, който искате през целия ден, но може да лиши кожата ви от желаната еластичност и да намали естественото й излъчване.

Експертът отбелязва, че пиенето на повече чай от джинджифил за енергия, за разлика от кафето, може да направи чудеса с тена ви, тъй като много преработени кафеени напитки могат да бъдат „пълни с токсини, които оставят кожата суха и дехидратирана, особено когато се консумират в излишък“.

Това е най-добрият чай, който трябва да пиете сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес