Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет от лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат червено месо

30 юли 2024, 21:44 часа

Червеното месо може да бъде както полезно, така и вредно, съобщава диетологът Роксана Ехсани. Тя споделя още, че има категория хора, за които червеното месо е строго противопоказано. Съветът на експерта е да го заменят с пилешко.

Кой не трябва да яде червено месо? 

„Червеното месо може да повиши нивата на холестерола в кръвта, също така повишава кръвното налягане, води до развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и риск от рак“, казва диетологът.

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

Лекарят изброява и 6 категории хора, които трябва напълно да избягват червеното месо:

  • хора с високи нива на холестерол (максимална доза - 1-2 пъти месечно);
  • пациенти с алфа-гал синдром;
  • пациенти с коронарна болест на сърцето;
  • пациенти с късни стадии на бъбречно заболяване;
  • хора с генетична предразположеност към рак;
  • пациенти с риск от развитие на сърдечни заболявания.

В случая експертът препоръчва пилешко месо, то съдържа повече протеини от рибата. Съдържа още цинк и витамин В12. 

Полезни свойства на месото

Ролята на месните продукти за укрепване на костите е безценна. Според специалисти от САЩ редовното включване на животински протеини в диетата има благоприятен ефект върху състоянието на костната тъкан - дегенеративните промени (остеопорозата) са по-редки, а рискът от фрактури намалява с 69%, съобщава изданието The Health Site.

Учените препоръчват консумацията на месни продукти за жени след менопаузата, когато поради промени в хормоналните нива се наблюдава намаляване на костната плътност. При недостиг на ценни протеини в организма се наблюдава атрофия на костната тъкан, увеличава се честотата на фрактури и скелетни изкривявания. Животинските протеини поддържат костната минерална плътност, предотвратявайки остеопорозата и намалявайки риска от фрактури на костите.

За тези, които искат да отслабнат, месото също е надежден помощник. Птичето месо има ниско съдържание на калории (високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини) и може да бъде включено в диети, насочени към намаляване на телесното тегло. Консумацията на такива продукти предизвиква бързо запълване на стомаха, което осигурява бързо развитие на чувство за ситост. В резултат на това консумацията на храна намалява през следващите няколко часа (до 10-15%).

В същото време месото помага на човек да поддържа и натрупва мускулна маса. Месото трябва да присъства в диетата на спортистите, както и в периода на възстановяване след тежки хирургични интервенции. Според американската научна общност консумацията на достатъчно животински протеин (120-150 грама на ден) помага за предотвратяване на атрофия на мускулната тъкан. Редовната консумация на месни продукти е надежден начин за запазване на мускулите и предотвратяване на тяхната атрофия.

Друго полезно свойство на месото е предотвратяването на анемия. Анемията е изключително често срещано заболяване, при което концентрацията на хемоглобин и червени кръвни клетки в кръвта намалява. Най-честите причини за отклонение са дефицитът на желязо и витамин В12 поради различни причини – от лоши хранителни навици до заболявания на храносмилателната система и кръвоносната система. Всяко месо, но особено червеното, съдържа доста голямо количество желязо и витамини от група В, ако се консумира редовно, рискът от развитие на анемия е минимален.

Например, експерти от Чилийския университет твърдят, че редовното включване на говеждо месо в диетата (3 пъти седмично) осигурява надеждна профилактика на желязодефицитна анемия, а пуешкото месо, според учени от САЩ, предотвратява анемията, свързана с дефицит на витамин В12.

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес