Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студено време - как влияе на кръвната захар и диабета

08 октомври 2024, 14:51 часа

Как студеното време може да повлияе на диабета

Студеното време може да забави притока на кръв около тялото, което може да увеличи риска от инфаркти и инсулт. Животът с диабет увеличава риска от тези усложнения, затова е важно да останете на топло и да знаете как да управлявате нивата на кръвната си захар по време на студено време.

Ако живеете с усложнения на диабета, например  сърдечно заболяване  или невропатия, студеното време може да влоши това за някои хора. Студеното време може да повиши кръвното налягане и ако то е твърде високо, допълнително натоварва тялото. Това засяга как кръвта тече около тялото и кръвообращението в ръцете и краката може да се забави, което може да направи невропатията по-болезнена в тези области.

Вижте още: Круши - свалят или вдигат холестерола

Съветът на специалистите е да затоплите дома си до поне 18°C ​​в стаите, които редовно използвате, и да държите прозорците на спалните затворени през нощта. Това е особено важно, ако имате диабет. 

Много хора с диабет са наясно, че стресът и заболяването могат да причинят колебания в кръвната захар, но знаете ли, че промените в температурите могат да повлияят на нивата на кръвната захар и да доведат до грешни показания? Сабрина Рене, доктор по медицина , ендокринолог в Пиемонт, обяснява как температурата може да предизвика високи и ниски нива на кръвната захар и как те могат да повлияят на консумативите за тестване на диабет.

Ако обикновено проверявате сами нивата на кръвната си захар, следете ги по-отблизо през студените месеци. По-редовното им наблюдение може да помогне при управлението на диабета.

Може да откриете, че студът затруднява вземането на капка кръв за тестване с убождане, така че опитайте да загреете пръстите си с помощта на нагреватели за ръце, да държите топла чаша чай или да носите ръкавици точно преди проверката. Въпреки това, ако имате периферна невропатия на ръцете или пръстите си с някакви промени в усещането, може да е трудно да усетите колко горещи са нещата. Затова не дръжте гореща чаша, за да стоплите ръцете си и ако използвате нагреватели за ръце, проверете дали са подходящи за вас.

Синдромът на Рейно

Хората с диабет също трябва да са наясно с автоимунно състояние, наречено сидромът на Рейно. Причинено от студено време и стрес, това състояние причинява изтръпване и студенина в пръстите на ръцете и краката.

Това обикновено се случва, когато кръвоносните съдове се свиват в ръцете и краката. Това може да доведе до необичайно ниско отчитане на кръвната захар, но не е непременно показателно за нивото на кръвната захар на човек в цялото тяло.

Проверете краката си

Животът с диабет означава, че сте изложени на по-голям риск от развитие на сериозни проблеми с краката. Въпреки че може да се наложи да се облечете, не забравяйте да сваляте обувките и чорапите си често, за да проверявате внимателно краката си за признаци на проблем.

Ако имате невропатия на краката, бъдете много внимателни, ако използвате бутилка с гореща вода, електрическо одеяло или нагревател, за да се стоплите. Ако използвате бутилка за гореща вода, напълнете я с гореща вода, а не с вряща вода, и се уверете, че има капак. Винаги изваждайте бутилката с гореща вода от леглото си, преди да влезете. Ако използвате електрическо одеяло, винаги го изключвайте, преди да си легнете, и се уверете, че сте проверили препоръките на производителя преди употреба. Това е така, защото ако сте загубили усещане в краката си, може да не забележите кога стават твърде горещи и започват да горят.

Вижте още: Круши - свалят или вдигат холестерола

Погрижете се за психичното си здраве

Студените зимни месеци и по-късата дневна светлина могат да ни повлияят психически, както и физически. Може да ни накара да се чувстваме отпаднали, летаргични и дори депресирани. И тази година повече хора може да я намират за по-трудна от обикновено, като кризата с разходите за живот добавя допълнителен стрес. Когато имате диабет, тези емоции могат да повлияят и на нивата на кръвната ви захар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес