Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списък на супер полезни храни

10 февруари 2021, 14:24 часа

Всички ние знаем, че здравето ни зависи от много неща, а храната, която приемаме, е сред най-важните от тях. Ето списък на най-полезните и здравословни храни:

Овесени ядки

Намаляват холестерола и риска от сърдечни болести. Ако закусвате овесени ядки, до обяд се чувствате сити и не изпитвате глад заради съдържанието на разтворими фибри. Срещат се в чист вид, както и под формата на овесени трици и в смес с ядки, сушени плодове (мюсли).

Авокадо

В авокадото се съдържат над 25 основни хранителни вещества, сред които почти всички витамини, калий, желязо, магнезий и мед. Помага за балансиране на хранителния режим и намалява холестерола.

Орехи

Орехите са източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на "лошия"  LDL-холестерол и повишават "добрия" HDL-холестерол. Опитайте се да включите в дневното си меню 1 шепа сурови орехи, смесете ги със сушени смокини или семена от анасон.

Кисело мляко

Богато е на пробиотици (бактериите, които подобряват храносмилането и повишават имунитета).

Яйца

Белтъкът съдържа протеини и 0 калории, а жълтъкът е богат на витамин В12 и витамин А. Яйцата укрепват костната система, подобряват паметта и концентрацията, активизират мозъчната дейност и повишават имунитета.

Киви

Най-богатият плод на витамин С. В едно киви се съдържа двойно повече количество витамин С от един портокал и толкова калий, колкото в един банан.

Едамаме

Едамаме е зелено соево зърно, което се бере преди да е узряло и втвърдило. Консумира се като закуска, от него могат да се приготвят зеленчукови ястия, супи. Зърната на едамамето се бланшират/варят и после веднага се замразяват. Обвивката не се яде. Наподобява грахова шушулка. В зърната на едамаме се съдържат повече фибри, отколкото в една стандартна порция овесени ядки и повече протеин от една печена пуйка. Може да си направите пюре и да прибавите чесън, зехтин, лимонов сок.

Сладък картоф

Колкото по-тъмен е сладкият картоф, толкова по-богат е на антиоксиданта бета-каротин. Сладкият картоф е чудесен източник на енергия, стабилизира кръвната захар и е богат на витамини А, В и С, а също на мед и магнезий.

Тиква

Тиквата е популярен десерт в българската кухня. Чудесен антиоксидант, подобрява здравето на кожата, намалява кръвното налягане. Оранжевият цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А). Помага при безсъние, полезна е за храносмилането, предотвратява образуване на отоци и задържане на вода.

Булгур

Булгурът се получава от бланширано, изсушено и натрошено зърно, най-често от твърда или бяла пшеница. Допреди около 50 години булгурът е бил основна храна у нас. След това е изместен от ориза и почти не се консумира. Напоследък започва отново да присъства в здравословната ни диета. Съдържа основно въглехидрати (75%) и фибри. Богат е на желязо, магнезий, калий, цинк, витамини А, В, С, D, К. Може да го приготвяте така, както и овесените ядки.

Спанак

Освен, че е нискокалоричен, спанакът е чудесен източник на желязо, витамин А и С, фибри и минерали. Съдържа също калий, фосфор, натрий и никакви мазнини и холестерол. С 80 гр суров спанак или 200 гр сготвен спанак покриваме половината си дневна нужда от витамин С.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес