Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сок от цвекло: Защо жените в менопауза ТРЯБВА да го пият

26 юли 2024, 20:21 часа

Сокът от цвекло е богат на нитрати, които подобряват кръвообращението и притока на кислород към мозъка. Ако добавим към това ефекта върху хормоните, изследван в някои лабораторни изследвания, става ясно, че има причини жените в менопауза да включват тази напитка в избора си на храни. Това споделя гинекологът д-р Мадхур Шарма.

Какви полезни съставки съдържа сокът от цвекло и защо е полезен за жени в менопауза?

"Антиоксидантите в сока от червено цвекло подпомагат работата на черния дроб, както и ефективната детоксикация на организма по време на менопаузата. Адекватният избор на храна в менопаузата може да улесни тази фаза от живота на жената, като осигури основни хранителни вещества. Няколко други съставки в цвеклото и техният потенциал са изследвани в проучвания, включително способността им да повлияват хормоналния баланс и метаболизма, здравината на костите и цялостното здраве", казва още специалистът.

Сок от цвекло - защо е полезен и как е правилно да се пие 

Фитоестрогените в определени храни (соя, ленено семе, цвекло) на практика „имитират“ естрогена, с възможно облекчаване на горещите вълни и по-малко промени в настроението. Богатите на калций храни укрепват костите, намалявайки риска от остеопороза. Омега-3 мастните киселини са полезни за здравето на сърцето. Те са жизненоважни за жени в менопауза. А именно, доказано е, че сърдечно-съдовите рискове нарастват след този етап от репродуктивния период, пояснява още гинекологът.

Цвеклото е богато на фибри. Богатата на фибри храна помага за контролиране на телесното тегло. Стабилизира нивата на кръвната захар, минимизира умората и намалява промените в настроението. Плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти, се борят срещу оксидативния стрес, като помагат на кожата и цялостното здраве. Като цяло балансираната диета може да допринесе много за контролиране на симптомите и подобряване на качеството на живот по време на менопаузата.

Влияе ли сокът от червено цвекло на хормоналния статус?

Д-р Мадхур Шарма описва начините, по които цвеклото може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата. 

„В допълнение към ефекта на фитоестрогените върху регулирането на хормоналните нива, което потенциално облекчава най-интензивните симптоми на менопаузата (горещи вълни и промени в настроението), консумацията на цвекло е форма на естествена подкрепа за хормоналния баланс. Желязото в сока от цвекло се бори умора и повишава нивата на енергия. И това често се случва по време на менопаузата", казва гинекологът.

Сокът от цвекло може да помогне за намаляване на някои други рискове за здравето при жени в менопауза. Лекарят добавя, че тази напитка е богата на витамини (като фолиева киселина и витамин С) и минерали (манган и калий). Всички те са необходими за поддържане на общото здраве по време на менопаузата, защото осигуряват основни хранителни вещества за голям брой телесни функции.

Може ли да се яде цвекло при гастрит?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес