Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете край на храносмилателните проблеми: 7 навика, които ще ви помогнат

25 септември 2024, 09:24 часа

Здравето на храносмилателната система е от съществено значение за човешкото благополучие и грижата за него ще промени живота ви. Загубата на наднормено тегло, чистата кожа, здравата нервна система са едни от най-големите предимства.

Още: Яжте лешници всеки ден и вижте какво ще се случи с холестерола ви

На първо място, трябва да знаете какви са някои от последствията, които идват от здравословни проблеми на храносмилателната система:

  • затлъстяване
  • депресия
  • акне
  • хронично възпаление
  • слаба имунна система
  • сърдечно-съдови заболявания

Следват 7 навика, които е хубаво да култивирате за себе си и да ги превърнете в рутина, за да се възползвате от ползите за здравето и да предотвратите или лекувате гореспоменатите проблеми.

Дъвчете

Бавното дъвчене ви помага да храносмилате по-добре, помага ви да ядете по-малко и да се засищате по-бързо, плодовете и зеленчуците имат по-богат вкус, когато ги ядете на по-малки хапки.

Отпуснете се

Има ос, свързваща здравето на храносмилателната система със здравето на мозъка, което означава, че връзката е взаимна. Хранете се здравословно и намалете стреса, така че и двете системи да влияят на благосъстоянието.

Движете се

Физическата активност има пряко въздействие върху микробиома на червата и това е дори по-съществено от самата здравословна диета. Ако не намирате време за упражнения, ходете колкото е възможно повече!

Практикувайте периодично гладуване

Практикуването на правилото 16:8 (16 часа гладуване и 8 часа хранене) помага на храносмилателната система да се възстанови. Чрез увеличаване на разнообразието от добри бактерии в микробиома, което подобрява психичното здраве, теглото и кожата.

Спете

Сънят е най-доброто нещо, което можете да направите за тялото си (и храносмилателната система), за да се излекува и възстанови от всички щети, които е понесло през деня. Не го пренебрегвайте, тъй като той е ключът към дълголетието.

Хидратирайте се

Пийте вода, но не сами, тъй като консумацията на дехидратиращи храни може да причини големи щети. Яжте храни с високо съдържание на вода като плодове и зеленчуци.

Изберете правилната диета за вашето тяло

Още: Учени отговарят: Една ябълка на ден забавя ли стареенето

Що се отнася до храносмилането, това, което работи за един човек, не работи за друг. Опознайте тялото си по-добре, за да можете да посрещнете нуждите му. Консумацията на пребиотици, пробиотици и ферментирали храни е ключът към здравата храносмилателна система.

Практикувайте тези навици и разберете как различните храни влияят на тялото ви. Когато разберете, че нещо не работи за вас, няма нужда да продължавате да го правите.

Яжте повече храни, които ви дават енергия!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес