Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След каква възраст трябва задължително да отидете на мамолог

07 март 2024, 06:20 часа
Реклама

За жените е важно да започнат редовни прегледи при мамолог на определена възраст, която може да варира в зависимост от националните и международни препоръки, както и от индивидуалните фактори като лична медицинска и семейна история.

Реклама

В общи линии, експертите обикновено препоръчват следното:

След 20 годишна възраст

Още: Няма да повярвате, че това предизвиква газове и подуване на корема

Жените трябва да започнат да правят редовно сами прегледи на гърдите и да бъдат обучени как да го правят правилно. Въпреки че този вид преглед не е достатъчен за диагностициране на заболявания на гърдата, той може да помогне за откриване на промени, които следва да бъдат проверени от мамолог.

Между 20 и 40 години

Жените се препоръчва да имат клиничен преглед на гърдите поне веднъж на три години. Това обикновено включва изследване от медицински специалист за преглед на гърдите.

След 40 годишна възраст

Още: Какво е важно да знаем преди прегледа при мамолог

Правенето на редовни мамографии (рентгенов преглед на гърдите) се препоръчва да става по-често. В много страни, препоръките са да се правят годишни мамографии след 40 годишна възраст.

След 50 годишна възраст

Стандартната практика за много жени над 50 години е да правят годишни мамографии, в комбинация с клинични прегледи при мамолог.

Важно е да се обърне внимание на индивидуалните фактори, включително семейната и медицинската история, за да се определи най-подходящият план за прегледи при мамолог за всяка жена. Също така, редовното консултиране с медицински специалист е ключът за поддържане на здравето.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес