Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 30 години - яжте тези храни за забавяне на стареенето

27 август 2024, 16:37 часа

Храненето е в основата на благосъстоянието и здравето, както и на младостта и красотата. С напредването на възрастта нашата диета трябва да се промени, за да отговаря на нуждите на тялото. Ето как е правилно да се храните след 30 години и какво определено трябва да включите в диетата си.

Този летен плод забавя стареенето

Руският фитнес треньор Мария Копач разясни тънкостите на храненето след 30 години. Според нея, за да забавите процеса на стареене след 25 години, да поддържате умствените способности, младостта и да останете здрави, трябва да добавите редица здравословни храни към вашата диета. Експертът споделя, че тези храни включват тъмни плодове, протеинови храни и храни, съдържащи омега-3 мастни киселини.

Какви храни трябва да ядете след 30 години?

Тъмните плодове като къпини, боровинки, касис, малини и ягоди съдържат много антиоксиданти, които помагат в борбата с вредните свободни радикали в тялото и след това предотвратяват разрушаването на клетките и стимулират тяхното регенериране.

Отличен източник на протеини са растителните храни, по-специално леща, грах, боб, нахут, ядки, тофу и соя. Протеинът е основният градивен материал и затова трябва да контролираме нивото му. Това е протеин, който помага за възстановяване на износените клетки и забавя загубата на мускулна тъкан.

Експертът споделя, че източниците на Омега-3 имат мощно противовъзпалително действие, борят се с различни видове възпаления, подобряват когнитивните умения, вниманието и концентрацията. Затова добавете херинга, скумрия, сьомга, пъстърва, сьомга, минтай, ядки и семена към вашата диета, съветва още експертът.

Има редица растителни храни, които съдържат големи количества от тези мастни киселини. Това са ядки (особено орехи), соя, лен и семена от чиа. Концентрацията им в брюкселското зеле е малко по-ниска, но този зеленчук е лесно достъпен и подходящ за ежедневна диета. В допълнение към съдържанието на тези киселини, изброените храни са богати на фибри и минерали.

Някои видове растителни масла също могат да се похвалят с високи нива на омега-3: от ленено семе, от синапено семе. Те трябва да се използват при приготвяне на студени ястия, например, добавени към салати или сосове. При нагряване омега-3 се разрушават, така че пърженето в такива растителни масла не се препоръчва.

Въпреки това, поради ниската ефективност на превръщането на тези киселини в EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), тези продукти не са в състояние да осигурят препоръчителния дневен прием на омега-3. Орехи, ленено семе и други могат да се разглеждат само като допълнение към диетата.

Кои храни съдържат омега-3, ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини?

EPA и DHA вървят ръка за ръка и се намират в едни и същи храни. Това са морски дарове: риба, хайвер, миди. Любопитно е, че самата риба не синтезира омега-3, а ги получава от подводна растителност. Можем да направим същото, като ядем морски водорасли, които са годни за консумация от човека.

Ако консумирате порция скумрия, сьомга, херинга, стриди няколко пъти седмично, можете напълно да решите проблема с липсата на омега-3. Морските дарове също са богати на селен и витамини от група В.

Тези симптоми издават стареене на тялото 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес