Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритата опасност от подправките, за която дори не подозирате

16 май 2023, 12:50 часа

Подправките са лесен и евтин начин да подправите всяко ястие. Но някои от тях може да се окажат вредни за здравето, най-вече ако се приемат в големи количества.

Скритата опасност от подправките

Сол - неслучайно я наричат „бяла смърт“. Злоупотребата с нея може да стане причина за сърдечно-съдови заболявания, диабет и атеросклероза. Нормата на ден е 1 чаена лъжичка. Но си струва да запомните, че солта влиза в състава на много храни.

Мента - тя е верен спътник при приготвянето на десерти и коктейли, както и неизменна съставка във всички освежители за дъх. Напълно безвреден е, освен ако нямате проблеми със стомашната лигавица или наследствена склонност към гастрит.

Подправките, с които тази година ще забравите за листните въшки в градината

Мононатриев глутамат - всъщност това е просто производно на японските водорасли, отговорни за петия вкус - умами. Прекаляването с мононатриев глутамат води до алергии, тахикардия, изпотяване и световъртеж.

Канела - тя не само засилва имунната система, но и забавя разпространението на раковите клетки. Това свойство притежава само истинската канела, а не нейният китайски аналог, който е не само нездравословен, но и съдържа вредни за черния дроб токсини.

Лют червен пипер - той съдържа не само витамин С, но и капсаицин - вещество, което се добавя към отровните газове. Точно както те изгарят лигавицата отвън, така лютият пипер я изгаря отвътре. Ако имате проблеми с храносмилателната система, ограничете консумацията на лют пипер.

Тези подправки намаляват вредата от кафето

Оцет - използва се за маринати, сервира се в комбинация със соев сос и зехтин. Дори се препоръчва като съставка в диети за отслабване. Въпреки че това е само хипотеза, учените имат предположения, че оцетът може да унищожи червените кръвни клетки и да причини левкемия. Освен това консумацията му е вредна за лигавицата на стомаха.

Соев сос - в древността се е приготвял по сложна рецепта от соеви зърна и пържени оризови зърна. Днес рецептата е сложна и мистериозна. В преследване на ниски цени, производителите на този популярен сос не обръщат внимание на качеството на продукта. Едно от предположенията, че соевите сосове съдържат канцерогени, все още не е потвърдено.

Босилек - тази подправка идеално подчертава изтънчения вкус на всяка кухня, зимни ястия и салати. Стимулира храносмилането, а маслото от нея отблъсква насекомите. За съжаление, учените считат, че прекомерната консумация на босилек може да причини рак на черния дроб - това беше потвърдено от експерименти върху мишки.

Лекар: Яжте всеки ден тази подправка и ще забравите за високата кръвна захар

Розмарин - счита се, че розмаринът има противоракови и противогъбични свойства; използва се овкусяване на месни ястия, сандвичи и смутита. Но ако сте алергични към аспирин, стойте далеч от тази билка, тъй като съдържа салицилова киселина. Също така се твърди, че розмаринът причинява спонтанен аборт, според изданието The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес