Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рядко срещани признаци на инфаркт, които може и да не разпознаете

19 юли 2023, 15:00 часа

Днес поне 200 души ще влязат в болница диагностицирани с инфаркт, но някои може напълно да не забележат симптомите и да не потърсят помощ.

Най-често признаците на инфаркт са болка в гърдите, която идва внезапно и не изчезва. Медиците споделят, че може да се усети като натиск, притискане или тежест в гърдите. Възможно е да се усети като лошо храносмилане или усещане за парене.

Такава болка е възможно да се насочи към двете ръце, врата, челюстта, гърба или стомаха. Възможно е да се появи усещане за гадене, замаяност и задух.

Кардиолог: Този необичаен симптом издава инфаркт

„Ако изпитвате някой от описаните симптоми, жизненоважно е да наберете незабавно 112 и да повикате линейка“, казват лекари.

Може да има и други "по-рядко срещани" признаци на инфаркт, като например:

• Внезапно чувство на тревожност, което може да наподоби пристъп на паника

• Прекомерна кашлица или хрипове заради наличие на течност в белия дроб.

Нивата на болката могат да варират при различните хора, така че едни симптоми един може да опише като силна болка, друг да го възприеме за неприятно усещане.

Симптомите на сърдечния удар могат да продължат с дни или да се проявят внезапно и неочаквано. Дори и да не сте сигурни дали може да получите инфаркт или не, незабавно наберете 112, съветват от Спешна помощ.

Учени: Тези симптоми издават, че сте прекарали инфаркт без да знаете

Наистина е важно да се обадите на спешна помощ възможно най-бързо. Нужно е веднага да повикате линейка, ако усетите силна и мъчителна болка в гърдите:

• Идва внезапно

• Преминава по ръцете, гърба, врата или челюстта

• Чувствате се тежък или стегнат.

Веднъж приети в болницата, трябва да се направи електрокардиограма (ЕКГ), за да се измери електрическата активност на сърцето, което може да диагностицира инфаркт.

Лечението на инфаркт ще зависи от вида на инфаркта, който сте имали. Вашият здравен екип ще работи с вас на индивидуална основа, за да определи най-добрите следващи стъпки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес