Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ревматолог: Това е най-лошият навик при артрит

11 юли 2024, 16:25 часа

Артритът е изключително често срещано и често доста болезнено здравословно състояние. Въпреки че има различни методи за лечение, е разумно да бъдете проактивни и да се опитвате да избягвате всичко, което може да влоши симптомите на вашия артрит или да причини повишена болка в ставите. Ето всичко, което трябва да знаете за най-лошия навик причиняващ артритна болка - и други навици, които са на второ място.

Още: Тази диета за ускоряване на метаболизма превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини

Най-лошият навик причиняващ артритни болки

Освен че е свързан с широк спектър от други здравословни проблеми, заседналият начин на живот може да бъде лош за вашите стави. „Едно от най-погрешните схващания, с които се сблъскваме като ревматолози, е убеждението, че ако тренирате, ще влошите артрита си“, казва д-р Илейн Хусни, доктор по медицина и магистър по обществено здраве. „Това е често срещан мит, който искаме да разсеем, защото смятаме, че разумните и редовни упражнения могат да помогнат на вашия артрит.“

Хусни подчертава потенциалните ползи от упражненията за тези с артрит и болки в ставите, стига да приспособите своя режим на упражнения към вашите способности и ниво. „Искаме хората да разберат, че упражненията са полезни за артрит в ставите. Въпреки това, всеки трябва да тренира на нива, които са подходящи за него. Ако вашето фитнес ниво е по-ниско, може да искате да започнете с водни упражнения и да преминете към упражнения на сушата. Ако сте като мен и сте нещо като войн през уикенда, тогава може да се наложи да направим постепенна програма, за да преминем към редовен режим на упражнения. И ако сте елитен спортист с много високи резултати, може да се наложи да работите с треньор, за да сте сигурни, че не прекалявате с упражненията.

Други не толкова добри навици за хора с артрит

Нездравословна диета

Диетата и упражненията обикновено вървят ръка за ръка, така че яденето на много нездравословни храни също не е добро при артритна болка. „Храни с високо съдържание на натрий, преработени захари и мазнини се свързват с наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и диабет,“ казва д-р Катрин Дао, доктор по медицина, доцент в Отдела по ревматология на Катедрата по вътрешна медицина в Югозападния медицински център. „С наддаването на тегло ставите трябва да работят по-усилено. За тези, които имат артрит и са с наднормено тегло или затлъстяване, загубата на 10 процента от телесното тегло ще намали натиска върху носещите тежестта стави с 40-50 процента.

Д-р Дао отбелязва, че лекарите обикновено препоръчват средиземноморската диета - която набляга на здравословни масла, храни на растителна основа и ограничаване на червеното месо - за тези с артрит. „Установено е, че тази диета намалява теглото, сърдечните заболявания, инсултите и диабета. Освен това някои видове артрит могат да се разпалят при лоша диета. Например, пристъпите на подагра се свързват с червени меса, миди, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и алкохол.

Носенето на неподходящи обувки

Ако имате артрит или изпитвате някаква болка в ставите, помислете какво носите на краката си. „Неподходящите обувки и високите токчета могат да нарушат начина, по който човек ходи и да изместят центъра на тежестта, което влошава болката при артрит“, казва д-р Дао. „Дискомфортът в краката може да се превърне в болка в коленете, бедрата и кръста. Най-добрите обувки за артрит са тези, които осигуряват стабилност, добра опора на свода и абсорбиране на неравностите.

Носенето на тежки чанти или раници

Влаченето на тежки чанти или редовното носене на тежки раници може да натовари гърба ви, но също така е лошо за болката при артрит. „Носенето на тежки предмети ще причини повече напрежение на ставите, особено когато теглото на предмета не е разпределено“, казва д-р Дао. „Големите чанти и раници, носени от едната страна на тялото, могат да повлияят на походката и центъра на тежестта на човека. Неравномерното разпределение на силите ще окаже по-голям натиск върху ставите, причинявайки бурсит на тазобедрената става, остеоартрит на коляното, болка във врата и кръста.“

Може ли пукането на кокалчетата да причини артрит?

Още: Спазвайте тези съвети, за да се предпазите от сърдечни проблеми през горещите дни

Общоприето схващане е, че пукането на кокалчетата може да причини (или да влоши) артрит. Д-р Хусни казва, че няма официален консенсус по този въпрос, тъй като не е имало сериозни изследвания, сравняващи честотата на диагностициране с артрит при хора, които пукат кокалчетата си, спрямо тези, които не го правят. „Ние обаче не препоръчваме да пукате кокалчетата на пръстите си, защото разтягате ставите си извън физиологичния диапазон, за да издадете този шум, а ние просто не обичаме хората да правят неща на ставите си, които не са нормални движения. Не знам дали можем да кажем, че причинява артрит, но може да причини известен дискомфорт в ставите и увреждане с течение на времето. Не можем да си представим, че това повтаряне би било добре за цялостното ви здраве на ставите.“

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес