Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите 3 симптома на висок холестерол са тези - следете ги!

20 април 2023, 15:33 часа

По принцип за висок холестерол няма собствени, специфични симптоми. Проблемът е възможно да бъде открит единствено чрез кръвен тест.

Ето какво ни обяснява д-р Ана Луиза Лима

Въпреки липсата на свои собствени симптоми, излишният холестерол предизвиква отлагане в черния дроб на мазнини. Това при някои хора е в състояние да генерира следните признаци:

- мастни топчета по кожата, познати под термина „ксантелазма“;

- безпричинно (поне на пръв поглед) подуване на корема;

- изострена чувствителност в коремната област.

Ксантелазмата се формира по кожата и в сухожилията. Това са малки бучки с различен размер, обикновено розови, като ръбовете им са ясно очертани. Те възникват на групи в определени зони, например върху предмишниците или около очите.

Подуването на корема и чувствителността в тази област обикновено се причиняват от уголемяването на далака и черния дроб. Това става, когато концентрацията на триглицериди в кръвта достигне стойност, близо до или по-висока от 800 mg/dl кръв; може дори да предизвика други симптоми от от рода на често гадене и тежки коремни болки.

За да се появят тези признаци обаче, нивото на холестерола би трябвало да е много високо. Затова през повечето време хората дори въобще не подозират, че са с висок холестерол – а това улеснява покачването му.

Как да се разбере дали холестеролът ви е висок?

Единственият сигурен начин да се потвърди дали холестеролът е висок, е провеждането на кръвен тест за оценка на количествата лош холестерол, общ холестерол, триглицериди и добър холестерол. Тестът е относително прост и може да се проведе, след като се гладува 12 часа - поради което е важно да съобщите в лабораторията гладували ли сте или не, преди да се подложите на теста.

Учени: Тази промяна в очите издава висок холестерол

Каква е причината за високия холестерол?

Главната причина е нездравословното хранително меню, богато на тлъсто месо и мазни продукти от рода на колбаси, кашкавал, пържени или преработени храни (напр., супи на прах, краве масло, консерви и др.). Това води до много бързо повишаване на холестерола в кръвта, което е бариера пред възможностите на организма правилно да го елиминира.

Но не само това. Недостатъчните физически натоварвания или просто тяхната липса, нездравословният начин на живот - с тютюнопушене и редовно консумиране на алкохол, също засилват сериозно рисковете за покачване на степента на „лошия“ холестерол.

Холестерол: Кой е добър и кой лош холестерол?

Също така има хора, които наследствено страдат от висок холестерол. Това се случва даже, когато внимават с менюто и правят гимнастически упражнения, поради генетична предразположеност към заболяването; обикновено са засегнати и други членове на семействата им.

Как се изчиства висок холестерол?

Най-удачният начин да смъкнете високия холестерол и да не стигнете до употреба на лекарства, е редовно да спортувате и да си направите здравословно меню с малко животински мазнини и с много зеленчуци и плодове. В допълнение, съществуват някои домашни средства, които спомагат за детоксикация на организма като цяло и на черния дроб, чрез елиминиране на излишния холестерол – например, чай мате или чай от артишок.

Въпреки това в някои случаи е доста трудно да се смъкне холестеролът. Тогава лекарят предписва употребата на лекарства, които помагат за елиминиране на холестерола, особено, ако е с наследствен произход.

Възможностите за намаляване на високия холестерол не бива в никакъв случай да се пренебрегват, защото той може да създаде сериозни усложнения за здравето – високо кръвно, атеросклероза, инсулт, сърдечна недостатъчност.

Внимание! Статията предлага само информация, а не медицински препоръки. Винаги се съветвайте с медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес