Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият симптом на висок холестерол се вижда на кожата

25 септември 2024, 06:00 часа

Високият холестерол се превърна в основна грижа и едно от най-разпространените заболявания в съвременния свят. Неоткритият навреме холестерол може сериозно да застраши здравето. Ако е така, какви са симптомите, които показват изключително висок холестерол?

Д-р Лаура Пурди даде съвет на кой важен симптом на висок холестерол трябва да обърнете внимание.

Д-р Пурди казва, че "холестеролът е вид мастна молекула, която циркулира в кръвта."

Вижте още: 10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

Обикновено идва от разграждането на мастните молекули в храносмилателния процес, но някои хора може да имат генетични или други заболявания, които карат телата им да задържат повече от средното количество холестерол в кръвоносните си съдове.

Тя обясни, че има два вида холестерол и те често се наричат ​​добър или лош холестерол.

„Добрият холестерол е друг термин за HDL, което означава липопротеин с висока плътност. Този конкретен вид холестерол помага за отстраняването на други вредни видове холестерол от тялото „LDL означава липопротеин с ниска плътност, това е вид лош холестерол, който трябва да се контролира, за да се предотврати рискът от сърдечно-съдови заболявания“, обяснява лекарят.

Този тип холестерол може да допринесе за образуването на плака в артериите в тялото ни, което може да причини инфаркти и инсулти. Ето защо е важно да разберем разликите между двата вида холестерол, особено когато става дума за дългосрочно здраве.

Холестеролни тумори на кожата

Някои хора с висок холестерол ще развият ксантоми, плаки или малки холестеролни тумори , които могат да се видят в определени части на тялото“, казва д-р Пурди.

Тя добавя, че те "изглеждат като малки, восъчни, жълтеникави подутини и много често се виждат под очите, но не се появяват по цялото тяло." Ксантомите са физическа проява на висок холестерол и хората, които имат тези видове малки кожни тумори, трябва да си направят кръвен тест."

Д-р Пурди казва, че „затлъстяването е много стресиращо за тялото и причинява няколко медицински състояния, включително висок холестерол.

Вижте още: Това е най-здравословната риба: Върши чудеса с тялото

Има много по-висок процент на повишен холестерол при хора с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото при хора, които не са. Така е дори при децата и юношите, не само при възрастните. Поради тази причина е препоръчително възрастни, тийнейджъри и деца с наднормено телесно тегло или твърде висок ИТМ да правят кръвни изследвания като част от годишен систематичен преглед за установяване на нивото на холестерола“, допълва тя.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес